„Пътуваща библиотека”, чиято цел е да насърчава четенето и интереса към книгите, стартира своя октомврийски тур днес от НУ „П. Р. Славейков”. Инициативата се реализира от читалище „Възраждане”. Изборът на първото училище не е случаен, тъй като в него е учил един от участниците в литературните срещи – изявеният тромпетист от НУМТИ „Добрин Петков” – Георги Грозев. Той обясни на децата що за инструмент е тромпетът. Неговата музикална илюстрация към  книгата „Вълшебните очила на дядо Хети” на писателката Бета Наур провокира учениците да пробват да посвирят. Децата бяха впечатлени и от завоеванията на Георги, който е носител на първа награда от Международния конкурс Grand Prize Virtuos и неотдавна свири с артисти от цял свят на голям концерт в световния Арт център Bozar в Брюксел.

От библиотекарката на читалището Ваня Лапавичева учениците разбраха колко богато и интересно е творчеството на Елизабета Джамбазова (Бета Наур). Тя идва от Брюксел, където живее от 23 години, превеждана е във Франция, Канада и Израел. Участието й в проекта на читалището е в рамките на нейното турнето в България, за да представи книгите си за деца и възрастни.

Другите две спирки на „Пътуваща библиотека” бяха в ОУ Княз Александър I” и СУ „Л. Каравелов”. Утре предстои среща с учениците от ОУ „ Виктория и Крикор Тютюнджян”.