Как трябва да изглежда нашата чиния и какви видове храни да има, да ползваме стълбите, а не асансьора, разходка в парка и усмивка, съветва учениците си психологът Магдалена Бакалова

Как трябва да изглежда нашата чиния за всяко от основните хранения, в какво съотношение да са продуктите, съвети как да раздвижваме тялото си всеки ден, като например не използваме асансьор, а стълби или слизаме на предишната спирка. Тези и други съвети от рода на разходки в парка и грижата за това да бъдем усмихнати всеки ден, са събрани в Пътна карта на здравословния начин на живот. Идеята е на психолога на Професионалната гимназия по електротехника и електроника Магдалена Бакалова. Любопитния наръчник тя представя в часовете на класа.

„Втора година работя като психолог и през този период ежедневно съм свидетел на “бързите храни”, които учениците консумират, на стремежа им да се наредят по-бързо на опашката за някоя тестена закуска. Повечето от тях влизат с нежелание в часа по физическо, предпочитат да седят по пейките и трудно се мотивират за участие във физически игри. Всичко това ме провокира да обърна внимание върху начина им на живот”, обяснява мотива си за създаването на Пътната карта психоложката.

Бакалова поставила задача на няколко ученици да съберат информация, свързана със здравословния начин на живот. Подготвили заедно мултимедийна презентация и инициирали среща, на която да представят интересните факти и проучвания пред учениците и преподавателите от всички класове. Чули се различни мнения за това коя храна е здравословна и коя по-скоро вреди, колко е важно да се познават основните хранителни вещества, нужни за организма, и не на последно място важността от редовната консумация на вода. Ученици и учители дебатирали по темата за тютюнопушенето, енергийните напитки и за позитивното мислене за изграждане на положителна нагласа към себе си и другите.