На страниците му има информация и за законодателната рамка в България, международните стандарти и практични съвети за отстояване най-добрия интерес на детето и повишаване качеството на журналистическата продукция

Пътеводител, който ще помага на журналистите и специалистите по връзки с обществеността в работата им с деца, бе представен днес на международната конференция “Децата и медиите. Мисия: Етично отразяване”. Събитието бе организирано от Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ) и Асоциацията на европейските журналисти – България.

Двете организации обявиха началото на сътрудничество, което цели етично присъствие на децата в публичното пространство. В създаването на пътеводителя са взели участие представители на медии и експерти, които са обобщили принципите и въпросите, важни за различните ситуации, при които деца попадат в медиите. На страниците на Пътеводителя има информация и за законодателната рамка в България, международните стандарти и множество практични съвети – психологически, юридически, технически, бизнес, за отстояване най-добрия интерес на детето, от една страна, и повишаване качеството на журналистическата продукция, от друга.

“Медиите са призвани да предоставят на обществото точна информация – сега, в ерата на “фалшивите новини”, това е по-важно от всякога. Но медиите също така имат мисията да възпитават ценности, да изграждат обществено мнение, да повишават чувствителността и образоваността на своите зрители, читатели или слушатели. Всички ние днес сме се събрали с обща цел – да положим основите на качествена журналистика, зачитаща детските права”, заяви Мария Хесус Конде, Представител на УНИЦЕФ в България.

Ирина Недева, председател на УС на АЕЖ-България, посочи, че трябва да си даваме сметка защо пада доверието в медиите и защо това има пряка връзка с търсенето на сензация и по-висок рейтинг на всяка цена. Според нея освен да отразяват проблемите на децата, медиите трябва да дават думата на децата по начин, който не ги ощетява и не ги превръща в жертви.

Филмовият продуцент Кони Фоси представи документална лента „Деца в затвора”, която, заедно с последвалата медийна кампания, е довел до реформа в детското правосъдие в САЩ.  В резултат на обществената кампания на телевизия „Фюжън”, през 2015 година президентът Барак Обама забранява използването на изолатори за затваряне на деца във федералните затвори.

Изключително актуалната тема за сексуалното насилие между деца, бе представена от Таманна Рахман – продуцент и режисьор на документалния филм „Когато деца насилват деца, част от поредицата “Панорама” на Би Би Си. Подобно на примера от САЩ, и това журналистическо разследване е довело до действия от страна на правителството. В края на миналата година във Великобритания са въведени първите указания за реакция при случаи на сексуално насилие в училище. Според Рахман работата по един такъв проект е екипно начинание, в което е важна ролята на юристите, психолозите и експертите по закрила на детето, работещи в самата медия.