ОбУ „Христо Ботев“ посрещна ученици и учители от Бургас и с. Дълбоки, Стара Загора по национална програма „Иновации в действие“

Ученици от Стамболийски сами изработват дидактични материали, които им помагат по-лесно да овладяват геометричните фигури и таблицата за умножение, правописните правила, да се ориентират по географска карта и да разпознават национални ни герои. Как се случва това на практика показаха децата от начален етап на ОбУ „Христо Ботев“, което посрещна партньори по национална програма “Иновации в действие”. На иновативните уроци в първи, втори, трети и четвърти клас присъстваха учители и ученици от ОбУ „Васил Левски“ в Бургас и ОУ “Иван Мирчев” в село Дълбоки, област Стара Загора. За да бъде преживяването още по-емоционално, като гости на откритите уроци бяха поканени и родителите. На събитието присъства и старши експертът по български език в РУО Георги Делов.

В продължение на два дни гостите наблюдаваха уроци с иновативни елементи по български език и литература, математика, Човекът и природата и Човекът и обществото.

„Прилагаме иновацията по отношение на методите на преподаване и образователната среда вече пета година. В следобедните занимания по интереси децата изработват дидактични материали от капачки, хартия. С помощта на форми за сладки, например, учат по-лесно геометричните фигури, от стари учебници правят географски и исторически карти. Колегите залагат повече на работни листове, отколкото на учебници, защото нашите деца са от уязвими групи, имат по-ниска мотивация за учене и не всички владеят добре български език, когато дойдат в училище. Затова е важно учебният материал да бъде представен на достъпен език, ако искаме да напредват“, пояснява директорът Ива Пенкова.

На децата е позволено да рисуват, седнали на килима в класната стая или пък да четат на дивана и пуфовете, да редят пъзели и да решават задачи на таблета. Това видяха гостите на представителната изява на тема: „Ние сме иновативни“, на която учителите и учениците представиха своите авторски материали. Първолаците доказаха, че познават буквите, подредиха думата „приятел“ и четоха Валери Петров, децата от втори клас работиха на лаптопи и под формата на състезание се справиха успешно с таблицата за умножение. Учениците в трети и четвърти клас откриваха антоними.

Майките, поканени да присъстват на уроците, също се включиха да помагат на децата си при изпълнение на индивидуалните задачи, но мъниците се оказаха по-знаещи от родителите си.

„Ако не ги привлечем като партньори, не можем да очакваме успех и редовна посещаемост. Каним ги да отбелязваме заедно празници и да участват в състезания, организираме изнесени родителски срещи, правим разяснителни кампании за предстоящото национално външно оценяване на четвъртокласниците“, поясни още Ива Пенкова.

Гостите изразиха готовност за сътрудничество и мултиплициране на добрите практики. ОбУ „Христо Ботев“ е включено в списъка на иновативните училища още през 2017 година и е първото иновативно училище в община Стамболийски.