Университетът откри нова база със старта на академичната година, изискването към студентите за практическитe занятия е да имат сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ, че са преболедували

„Апелирам всички да се ваксинират, защото съм убедена, че е важно. Аз също съм ваксинирана“, каза първокурсничката по медицина Гергана Ангелова, приета с максимален бал 36. Тя е категорична, че хората трябва да вярват на науката, а не на постовете в социалните мрежи. Пълната отличничка получи днес като награда слушалка, лекарски екип и учебник по вътрешни болести на официалното откриване на новата академична година на Медицинския университет. Заедно с нея бяха отличени и другите две момичета, приети с най-високия бал – Марилена Котларова и Сийка Манолчева.

Във висшето учебно заведение ще се обучават над 6000 студенти, а първокурсниците са 1265. Тази година университетът изисква студентите да имат сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за преболедуван коронавирус, за да присъстват на практическите занятия по медицина.

„Сега започваме упражненията присъствено. Особено в клиничните дисциплини, където е необходимо студентите по медицина, медицинските сестри, акушерките да влязат в реални условия при пациентите. Смятаме, че година и половина е достатъчно добра теоретична подготовка с онлайн обучението. Влизайки при пациентите в болниците студентите трябва да са ваксинирани, преболедували Covid-19 или да покажат отрицателен антигенен тест на болничната администрация. Това не е дискриминация, защото имат право на избор. И както те имат право на избор, така и болните имат право на здраве“, заяви ректорът проф. Мариана Мурджева.

Днес беше открита и новата учебна база на Медицинския университет на стойност 6 милиона лева. В нея са разположени четири катедри – „Медицинска биология“, „Медицинска физика и биофизика“, „Биохимия“ и „Химия“.

Корпусът е на обща  разгърната площ малко над 4000 квадратни метра. В него ще работят 61 преподаватели. Има 32 учебни изследователски зали, където ще се обучават над 1200 студенти годишно.

„Лекарското изкуство не е професия, то е богослужение.  Колкото повече страдащият чувства и съзнава, че лекарят не лекува сам,  а лекува с дарбата, която Бог му е дал, толкова повече ще усети божията благодат. Създавайте здрав дух в здраво тяло, лекувайте и душата с Божията благодат”, призова пловдивският митрополит Николай, след като отслужи тържествен водосвет при откриване на новата база.