Абсолвенти предадоха символите на плодородието на откриването на новата академична година. Университетът ще изгражда Център за практическо обучение по растителна защита с модерни лаборатории

dscf9509

30 студенти от ЮАР ще се обучават за бакалаври и магистри в Аграрния университет, стана ясно при официалното откриване на новата академична година днес. Те са избрали специалността “Растителна защита”, която за първи път ще се води на английски език. В Южноафриканската република имало изключително добре развито обучение по животновъдство, затова след посещение на делегация в Аграрния университет, било взето решение да се партнира с вуза под тепетата в посока растениевъдство.

Очаква се пристигането и на 11 студенти от Монголия, които идват тук по междуправителствена спогодба. Те обаче ще изкарат една подготвителна година, в която ще наблегнат на българския, след което ще си изберат специалност. Обучението им се поема изцяло от правителството на съответната провинция, от която идват. Те ще бъдат настанени в общежития. Палитрата на чуждите студенти допълват традиционно гърците.

На церемонията по старта на учебната година по традиция абсолвентите предадоха символите на плодородието на първокурсниците. Ректорът на висшето училище проф. Христина Янчева връчи студентската книжка на Бранимира Иванова от специалност “Агрономство-Полевъдство”, приета с най-висок бал – 23.02.

dscf9510

 

Зам.-ректорът по учебната дейност доц. Боряна Иванова прочете поздравителни адреси от премиера Бойко Борисов, министъра на земеделието Десислава Танева и на образованието Меглена Кунева.

Един от важните проекти, които ще стартира университетът през тази година, е изграждането на Център за практическо обучение по растителна защита. Проектът ще бъде финансиран по оперативна програма “Региони в растеж”. Става дума за строителство на нова сграда с модерни лаборатории по фитопатология, ентомология и микробиология. Те ще обслужват практическото обучение на студентите, уточни ректорът проф. Христина Янчева. Сградата е проектирана с изход към опитното поле в двора на ректората. Вече е готова външната конструкция на оранжерията, в която ще се отглеждат зеленчукови култури и цветя.

Зам.-ректорът доц. Боряна Иванова прочете поздравителни адреси от премиера и министрите Десислава Танева и Меглена Кунева.
Зам.-ректорът доц. Боряна Иванова прочете поздравителни адреси от премиера и министрите Десислава Танева и Меглена Кунева.