Четирима студенти от Аграрния университет представиха България на престижното международно селскостопанско изложение

Студенти по зооинженерство от Аграрния университет се класираха на 11 място от 55 възможни при оценка на крави във Франция. Първокурсниците Стефан Темелков и Атанас Жекин взеха участие в ежегодното селскостопанско изложение „Salon International de l’Agriculture Paris, 2019”, което се смята за едно от големите световни събития за новите постижения в агросектора. Стефан и Атанас се състезаваха в конкурса за студенти, наред с 85 сови колеги от други университети в Европа. Двамата се включиха в състезаниe по екстериорна оценка на крави от породите „Монбелиард“, „Кафяво говедо“, „Шароле“ и „Лимузин“. Според регламента всеки участник оценявa по една млечна и една месодайна порода с по две крави.

Имиджа на Аграрния университет защитаваха още двама студенти. Таня Караколева от магистърска специалност „Управление на туризма“ и Кирил Милков от „Аграрен туризъм“  участваха в надпреварата по окачествяване на френски вина. В състезанието се оценяват 15 вида вино, като за всеки трябва да се опише районът във Франция, от който произхожда, и органолептичните качества, с които се отличава.

 Успешното представяне на студентите донесе за България 11 място от възможните 55 по рангова класация в говедовъдството и 17  място от възможни 30 по винарство.

На вечерта на интернационалните продукти възпитаниците на Аграрния университет подредили лютеница, пастърма и суджук, бяло саламурено сирене, млечни десерти и пчелен мед. За да е по-колоритно представянето, Атанас надул габа-гайда и събрал овациите на посетителите на българския щанд.