Наред с букварите най-малките ученици на ОУ „Алеко Константинов“ получиха послание от класните си, че „заедно ще бъдем щастливи с всяко ново откритие“

„Къде е госпожата, искам да я гушна?“, пита майка си първокласничка, която дойде сред първите в двора на ОУ „Алеко Константинов“ тази сутрин. Радина Педро Ортега Симеонова ще бъде в 1 в клас и още пред лятото поискала от родителите си да й направят снимки на училището и да я заведат да види как изглежда.

„Няма търпение да влезе в клас. Пуснах й видеозаписи, защото искаше да знае какво представлява тържеството за първия учебен ден. Изключително ентусиазирана е, надявам се да запази този плам и през следващите години“, казва майката. Редом до нея е бащата на Ради, който е от Никарагуа. Момичето говори български и английски, а в момента учи испански.

Докато дойде госпожата, Ради се сприятели със съученичката си Сияна, която бе дошла на празничния ден в дълга бяла рокля. “Много обичам да танцувам, затова избрах да бъда с тази рокля. Надявам се в училища да е много хубаво, поне така са ми казвали”, сподели малката красавица и призна. Тя обсни, че знае буквите, но все още не може да чете гадко.

За да се спазят насоките на МОН на празника рано тази сутрин бяха поканени само първокласниците и учениците от петите класове, а за останалите тържествата бяха организирани в други часове от деня. Големите предадоха ключа на знанието на най-малките със заръката да бъдат трудолюбиви по нелекия път на знанието. Родителите останаха зад ограничителните ленти, заръчвайки на децата да не забравят да поднесат букетите на госпожата.

Не по-малко вълнуваш бе днешният празник и за преподавателя в целодневна подготовка Добринка Стефанова. За нея това е първа учебна година, след като през лятото се дипломирала в Пловдивския университет. 39-годишната дама е майка на две деца, която целенасочено избира да смени тотално професията и да се посвети на началната педагогика.

„Разчитам на креативността си, за да успея да накарам децата да бъдат знаещи и щастливи в клас, да ги науча да умеят да общуват помежду си“, казва Стефанова, докато подрежда свитъка с буквари и посланията към децата от 1 г клас: „Предстои ти една отговорна година, през която ще пораснеш много, ще се научиш да четеш и пишеш, да разбираш кое е добро и кое лошо, да различаваш истината от лъжата, но най-вече ще откриеш красотата на познанието…заедно ще бъдем щастливи с всяко ново откритие“.

Часове по задължителна подготовка на първолаците ще води още един наскоро дипломиран бакалавър, на когото предстои да получи и магистърска степен, Атанас Караджов. 28-годишният педагог казва, че винаги намира общи теми с децата, никога няма проблеми с дисциплината, а през междучасието играе с тях футбол, волейбол, народна топка.

„Имат респект към мен, но едновременно с това се чувстват свободни и спокойни, когато сме заедно, явно съм намерил верния подход“, казва Караджов.