Наред с букварите най-малките ученици на ОУ „Алеко Константинов“ получиха послание от класните си, че „заедно ще бъдем щастливи с всяко ново откритие“

„Къде е госпожата, искам да я гушна?“, пита майка си първокласничка, която дойде сред първите в двора на ОУ „Алеко Константинов“ тази сутрин. Радина Педро Ортега Симеонова ще бъде в 1 в клас и още пред лятото поискала от родителите си да й направят снимки на училището и да я заведат да види как изглежда.

„Няма търпение да влезе в клас. Пуснах й видеозаписи, защото искаше да знае какво представлява тържеството за първия учебен ден. Изключително ентусиазирана е, надявам се да запази този плам и през следващите години“, казва майката. Редом до нея е бащата на Ради, който е от Никарагуа. Момичето говори български и английски, а в момента учи испански.

Докато дойде госпожата, Ради се сприятели със съученичката си Сияна, която бе дошла на празничния ден в дълга бяла рокля. “Много обичам да танцувам, затова избрах да бъда с тази рокля. Надявам се в училища да е много хубаво, поне така са ми казвали”, сподели малката красавица и призна. Тя обсни, че знае буквите, но все още не може да чете гадко.

За да се спазят насоките на МОН на празника рано тази сутрин бяха поканени само първокласниците и учениците от петите класове, а за останалите тържествата бяха организирани в други часове от деня. Големите предадоха ключа на знанието на най-малките със заръката да бъдат трудолюбиви по нелекия път на знанието. Родителите останаха зад ограничителните ленти, заръчвайки на децата да не забравят да поднесат букетите на госпожата.

Не по-малко вълнуваш бе днешният празник и за преподавателя в целодневна подготовка Добринка Стефанова. За нея това е първа учебна година, след като през лятото се дипломирала в Пловдивския университет. 39-годишната дама е майка на две деца, която целенасочено избира да смени тотално професията и да се посвети на началната педагогика.

„Разчитам на креативността си, за да успея да накарам децата да бъдат знаещи и щастливи в клас, да ги науча да умеят да общуват помежду си“, казва Стефанова, докато подрежда свитъка с буквари и посланията към децата от 1 г клас: „Предстои ти една отговорна година, през която ще пораснеш много, ще се научиш да четеш и пишеш, да разбираш кое е добро и кое лошо, да различаваш истината от лъжата, но най-вече ще откриеш красотата на познанието…заедно ще бъдем щастливи с всяко ново откритие“.

Часове по задължителна подготовка на първолаците ще води още един наскоро дипломиран бакалавър, на когото предстои да получи и магистърска степен, Атанас Караджов. 28-годишният педагог казва, че винаги намира общи теми с децата, никога няма проблеми с дисциплината, а през междучасието играе с тях футбол, волейбол, народна топка.

„Имат респект към мен, но едновременно с това се чувстват свободни и спокойни, когато сме заедно, явно съм намерил верния подход“, казва Караджов.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.