Как учебната среда среща технологиите дебатираха ОУ „Димитър Талев” и карнобатското СУ „Христо Ботев” по национална програма „Иновации в действие”

Първокласници решаваха задачи с QR код и показаха как се справят с аритметичните действия, прилагайки „пуканкова математика”. Малките ученици от ОУ „Димитър Талев” с класенръководител Гергана Николова демонстрираха също метода учене чрез правене пред гостите от карнобатското СУ „Христо Ботев”, които гостуваха в града под тепетата по националната програма „Иновации в действие”.

Учителите от едно от най-модерните училища в България обмениха идеи с пловдивските си колеги за това как трябва да бъде променена образователна среда, как да бъдат мотивирани учениците и обсъждаха възможности за реализиране на съвместни проекти и инициативи.

Гостите от популярното като училище на бъдещето споделиха, че виcoĸитe тexнoлoгии и пpиятнaтa aтмocфepa ĸapaт дeцaтa дa yчaт, дoĸaтo ce зaбaвлявaт, затова след пocлeдния звънeц никой не бърза да хукне към къщи. В междучасията децата можели да релаксират в пъстрия комуникационен кът и в приятна среда да гледат филми или просто да си говорят. B чaca пo мaтeмaтиĸa телефоните не били забранени, за да служат за целите на обучението.

Учителите и учениците от Карнобат останаха приятно изненадани от обновения корпус на първи клас в ОУ „Димитър Талев”, където наблюдавали урок с  приложение на Chromecast устройства, визуализиращи учебното съдържание на 65-инчов дисплей, заместващ бялата дъска в класната стая. Демонстрираното критично мислене и креативност на учениците от 2 „а” клас с учители класен Юлия Савова и  Стефка Бояджиева впечатлили гостите, които отправили  покана за гостуване в техния модерен учебен център по STEAM науки за  провеждане на съвместен урок.

„Как учебната среда среща технологиите – добавена и виртуална реалност“ бе темата на дискусията, ръководена от Илия Добрев – Google сертифициран обучител, ниво 1 и 2. Демонстрациите се проведоха в часа по история и цивилизации на Росица Гюмишева.

„Открихме много прилики между двете училища, срещнахме единомислие. Обединяват ни едни и същи ценности. За мен това е знак, че нашето училище се развива в правилната посока”, заяви директорът на ОУ „Димитър Талев“ Ирина Чолакова. Училището, което ръководи, е в списъка на иновативните към МОН от 2018/ 2019 година. Обхватът на иновациите е разширен през учебната 2019/ 2020 г. с три иновативни паралелки в първи клас, пет иновативни в пети клас. Учебните часове се провеждат в блок от два последователни часа с почивка между тях по учебните предмети български език и литература, математика и английски език. Пловдивските педагози споделиха пред колегите си от Карнобат, че се стремят да бъдат повече ментори в часовете, поставяйки в центъра ученика, разказаха как и използват ИКТ и облачни технологии.