Хор "Евмолпея" изпълни на живо "Ода на радостта" и студентския химн, а оркестърът на музикалното училище изсливи националния химн на церемонията по откриването пред централния корпус на Техническия университет.
Хор "Евмолпея" изпълни на живо "Ода на радостта" и студентския химн, а оркестърът на музикалното училище изсливи националния химн на церемонията по откриването пред централния корпус на Техническия университет.
Хор “Евмолпея” изпълни на живо “Ода на радостта” и студентския химн, а духовият оркестър на музикалното училище изсвири националния химн на церемонията по откриване на академичната година на Техническия университет.

Нова магистърска програма по поръчка на Транспортния холдинг и Съюза на международните превозвачи открива пловдивският филиал на Техническия университет. Висшето училище днес даде официално вчера старт на новата академична година, като за церемонията по откриването приветствие към първокурсниците отправи кметът Иван Тотев – самият той също кадър на вуза. За първи път тази есен ще бъдат обучавани студенти по „Мениджмънт на автомобилния транспорт“ след едногодишно настояване на сектора, обясни директорът на филиала проф. Въльо Николов. Оказало се, че една от най-големите браншови организации в Пловдив изпитва остра нужда от кадри, затова откликнали на молбата.

Въпреки сериозната демографска криза и отлива от инженерните дисциплини, независимо от нуждите на пазара, при последната приемна кампания кандидат-студентите посочвали максимум до три сродни специалности, а не както в предни години по пет или всички поред. Това било знак, че новото поколение кандидати за инженери иска да работи в индустрията и IT технологиите, а не просто да вземе диплома за висше образование”, коментира проф. Николов.

Общо във филиала на Техническия университет ще се обучават над 1800 студенти по 12 бакалавърски специалности и 13 магистърски програми, като броят на първокурсниците е по-голям от миналогодишния, макар и с малко.

Вузът ще кандидатства за изграждане на център по мехатроника по оперативна програма „Региони в растеж“. Има подготвен проект и за реновиране на общежитията. Филиалът е член на шест клъстера – Тракия икономическа зона, Информационни и комуникационни технологии – Пловдив, Зелена синергия, Мехатроника и автоматизация – София, Аутомотив клъстер България, Аграрно-технологичен и иновационен клъстер „Евмолпия“.

„Горд съм, че в Пловдив има такова учебно заведение. Предизвикателствата пред нас са много големи и ние се стремим да открием пред вас още повече възможности за реализация. Пловдив показа, че развитие чрез индустрия, чрез производство е растеж, който не се влияе от кризите. Образование, което е в съответствие с изискванията на бизнеса, води до подготвени кадри, привлича още повече компании с добри условия за работа и съответно заплащане“, каза кметът Иван Тотев.

otkrivane-na-uchebna-godina_universiteti-5-1280