Директорът Ивайло Старибратов представи проекта готовността на ОМГ да предостави ноу хауто на всички училища.

Зрелостници разработват софтуер, който отчита грешките при интервю, и софтуер за разпознаване жестовете на глухонемите

 

Директорът Ивайло Старибратов представи проекта готовността на ОМГ да предостави ноу хауто на всички училища.
Директорът Ивайло Старибратов представи проекта готовността на ОМГ да предостави ноу хауто на всички училища.

 

 

Първият кариерен център за професионално ориентиране на ученици в училище ще отвори врати в Математическата гимназия. Целта е още от 6 клас младите хора да бъдат кариерно консултирани и да изберат подходящата за тях професия в зависимост от желанията и уменията им. В края на март училището финализира проект за професионално ориентиране на ученици от 13 до 19 години в сферата на информационните технологии. Той се реализира в партньорството на „Телус груп” – Великобритания и с финансовата подкрепа и на Европейския социален фонд. Проектът е на стойност 167 000 лева.  По този начин ОМГ ще внедри съвременната европейска система за професионално ориентиране на учениците. За целта е разработено и издадено методическо помагало.

От ОМГ са готови да дадат ноу-хауто на всички училища от страната. Основните параметри на проекта ще бъдат качени на сайта на гимназията до няколко дни.   Предстои по този проект да се проучи и от какви специалисти имат нужда фирмите в Тракия индустриална зона. За целта ще се работи активно с „Клъстер информационни и комуникационни технологии Пловдив”. Директорът Ивайло Старибратов оглавява клъстера и смята, че трябва да се върви към английския модел, където няма държавни училища, а всичко се изгражда на ниво община.

„Професионалното ориентиране е сериозен проблем 10 години. Случва се така, че ученици след 6-7 клас не са ориентирани добре и се захващат с нещо, което не им е по сърце. Влизат в едно училище, учат и дали в хода на учебния процес или на изхода, те разбират, че то не е за тях. Целта е да се създадат центрове във всяко училище, където да бъдат консултирани не само учениците, но и родителите”, коментира Старибратов.

Повечето от учениците на ОМГ след 9 клас вече са стажували във фирми от Пловдив и областта за по три месеца. 20 компании от IT сектора в региона са ангажирани да работят с ученици, като правят възможни стажантските програми през цялата година. Те получават възнаграждения под формата на стипендии. 20 от възпитаниците на гимназията пък ще заминат догодина на стаж в Плимут със съдействието на „Телус груп”.

Сред изявените зрелостници на гимназията са именно учениците от паралелките по компютърна графика и системно програмиране. 12-класникът Николай Даков, който вече е приет да учи в Университета в Единбург, е разработил софтуер, който трансформира жестовете на глухонемите в реална реч. Конвертирането става с помощта на специално устройство, а идеята е да се улесни комуникацията на хората с увреждания. В партньорство със съученика си Атанас Господинов, в момента Атанас работи и по втори проект, чиято цел е да подобри комуникативните умения на човек.

„Ако ви предстои интервю пред работодател и се страхувате да не се изложите, сядате пред виртуален събеседник и презентирате себе си. Софтуерът отчита грешките – дали говорите прекалено бързо или бавно, не жестикулирате ли повече от необходимото и така изгражда вашия образ”, обяснява Николай.

 

Двама от изявените зрелостници в областта на IT технологиите  - Симеон Марлоков и Николай Даков, заедно  с тримата преподаватели, работили по проекта - Стоян Зайков, Пепа Илкова и Веселина Карапеева.
Двама от изявените зрелостници в областта на IT технологиите – Симеон Марлоков и Николай Даков, заедно с тримата преподаватели, работили по проекта – Стоян Зайков, Пепа Илкова и Веселина Карапеева.