„Още една тухла в стената” в изпълнение на випускници от 70-те години и „Хубава си, моя горо” в аранжимент на учителя по музика Мирослав Атанасов вдигнаха хилядната публика на Античния театър

Сийка Илчевска се появи в униформата от 80-те – синя манта, и се разплака в обятията на класната си Пенка Начева

Поема, написана от Дечко Мартинов – възпитаник на първия випуск на Английската гимназия, бе сред най-коментираните четива на днешния юбилей на емблематичното училище, който беше тържествено отбелязан на Античния театър. Това бе подаръкът на порасналите момчета и момичета, полагали основите през 1958-ма. Близо 20 белокоси дами и господа заеха първите редове на амфитеатъра и въпреки горещината, стоически издържаха тържествената част от празника.

„И вървеше подготовка яка – английски думи в главата…/Учи и запаметявай от зори до здрач./Проговориш ли на български – с отпуската в сряда и неделя се прости, /че в пансиона ред се въдвори/и управителят даже не може те спаси”…

Поемата от пет страници разказва историята на първите 77 ученици, които си спомнят за първите учители по английски Мери Мейсън и Ан Слейтър, посрещнати достойно на бригада в село Труд с комат бял хляб, кюфтета и люти чушки.

„Сами боядисвахме класните стаи и спалните помещения в пансиона. Аз бях от Пещера и като всички останали ученици от провинцията се прибирах вкъщи само по празници и през ваканцията”, връща лентата назад Искра Андонова, чиято професионална кариера е свързана с банковия сектор. „Необикновено средоточие на жажда за знания и амбиция”, допълва  съученикът й Петър Попчев. Авторът на поемата Дечко Мартинов пък разсмя 74-годишните си връстници с историята си за матурата по математика, когато забравена под чина кифла с мармалад го спасява. Не можел да се сети за формулата, която трябва да използва и да реши една от задачите, затова започнал да я извежда сам с помощта на неизядената закуска. И изкарал шестица. “Тази гимназия възпитаваше мислещи хора, които могат да се справят във всяка ситуация”, поясни Мартинов.

Хилядна публика се събра на древната сцена тази сутрин, за да присъства на тържественото честване на юбилея.

„В първите години учениците са носели въглища и дърва за печките, а учителите и директорът, които не са били от Пловдив, са спели през нощта в дирекцията. Днес това ни е странно, дори малко смешно, но всъщност тогава са се ковали основите – не на сградата, а на духовността, на образованието, на волята за успех. Никой от учителите на Английската гимназия не е забравен, поклон пред вас!”, каза в приветствието си директорът на ЕГ „Пловдив” Николай Радев.  И заяви, че издава заповед, в която забранява употребата на словосъчетанието „бивши ученици”. Днес възпитаниците на гимназията са 1365, което я прави най-голямата по брой ученици в страната. Но въпреки това не отстъпва от топ 10 по резултати от зрелостните изпити.

От името на първите 13 випуска, които са учили в сградата символ, сега Духовната семинария, училището получи книга, озаглавена „Началото” със събрани спомени. „ЕLS беше парола. Повечето от нас станаха добри хора, останалите са много, много по-добри”, е мотото на една от главите.

С тъмносиня манта, на чиято бяла яка е бродирано логото на гимназията, и сплетена на плитки, се появи Сийка Илчевска. Дамата е от випуск’92, но е хванала времето, в което униформите били задължителни. Затова решила на юбилея да извади мантата, която прилежно съхранява, за да изненада съучениците и учители си. И това се случи. Сийка се разплака в обятията на класната си Пенка Начева, която е сред емблематичните учители по физическо.

Випускници от 70-те върнаха времето с култово изпълнение на „Още една тухла в стената”. Решени в ретро сценечни костюми, те вдигнаха на крака публиката с емблематичното парче на „Пинк Флойд”.

На сцената блеснаха и днешните таланти на гимназията. Особено вълнуващо бе изпълнението на “Хубава си, моя горо” в аранжимент на преподавателя по музика Мирослав Атанасов, който бе и на клавира. Логичният финал – “Клетва”, присъедини и публиката на сцената.

Празничният ден продължи със среща на випуските, на участниците в Духовия оркестър, с представяне на виртруалния музей и фотоизложба. Балът на випуските е довечера от 20 часа в палата 14 на панаира.