Директорът Таня Николова получава сертификат за преминат курс на обучение по Монтесори от зам.-кмета Стефан Стоянов.

Четирима начални учители и директорът Таня Николова получиха днес сертификати за преминато обучение. Приемът ще е по общия ред на електронното класиране

Първата у нас паралелка по метода Монтесори в общинско училище ще стартира тази година на 15. септември. Първокласниците ще се обучават в пловдивското СУ „Св. Св.Кирил и Методий“, обяви официално днес зам.-кметът по образование Стефан Стоянов . Сертификати за преминато 400-часово обучение  получиха четирима начални учители и  директорът Таня Николова.

Средата за обучение е съвсем различна, организирана така, че да осигури лично пространство за всяко дете. Първолаците ще работят по четирима на маса. Предвидени са и килимчета, както в детската градина. Пред  класната стая ще има шкафче за всяко дете, където да оставя учебниците си. Тежките раници и учебни помагала и пособия ще стоят в училище, където детето ще прекарва времето от 8.30 до 16.30 часа.

„Няма да се налага да пише домашни вкъщи, които родителят да проверява. Правим опитно поле в двора, където се изнася предприемчеството, от втори клас  и часовете по околен свят. Имаме изградена класна стая на открито, което е предимство. Ще оборудваме и природо-исторечски кабинет, като експонатите в него ще бъдат подреждани от децата. Така заместваме предметите „Човекът и природата“ и „Човекът и обществото“. Презаредихме се като учители“, обясни Таня Николова.

С Монтесори паралелката училището кандидатства за иновативно пред МОН.

С пълно отличие се дипломира началният педагог Мирела Черняева, която ще преподава на първите Монтесори първокласници. Тя е за трета година учител в СУ „Св.Св. Кирил и Методий“.

„Като учител знам колко е важно да разбираш децата. Сега вече разбрах колко е важно и децата да разбират мен. Монтесори е нещо ново и с голяма надежда поемам по този път. Всяко начало е трудно, но истинско и красиво. Харесва ми свободата в оношенията“, призна Черняева.

Приемът ще е по общия ред на електронното класиране. Основен признак, по който ще се определят децата в Монтесори паралелката от 26 първолаци, е адресната регистрация, поясни зам.-кметът по образование Стефан Стоянов.

Пловдив ще е първият град с общинско училище, където е въведен методът на Монтесори, по който работят частни школа в София и Бургас. Малко повече от година системата се прилага успешно в 6 общински детски градини  – „Мир“, „Буратино“, „Майчина грижа“, „Марица“, „Мирослава“ и „Велимира“. Педагози и директори от пилотните детски градини също получиха дипломи за преминат курс на обучение.