Новата модерна училищна библиотека на ПГ по хранителни технологии и техника.

Артистичен интериор, графити и реновирани книжни рафтове посрещат учениците от ПГ по хранителни технологии и техника

Пълна промяна претърпя само за няколко месеца библиотеката на ПГ по хранителни технологии и техника и от недотам атрактивно място се преобрази в модерно и артистично пространство за четене. Пловдивската гимназия е сред трите училища в страната, чиито пространства за книги бяха реновирани с проекта Spirit Трансформации – COOL Библиотеки.

Изцяло обновената библиотека, решена в ярки цветове, отвори днес отново врати, за да посрещне младежите с напълно различен интериорен, графити, модерни книжни рафтове и уютно пространство за уединено четене с хамак, кът за дебати или пък литературни срещи. В една от стаите ще има и шест компютъра с интернет.

„Изключително съм щастлива, че ние сме едно от трите училища, заедно със София и Русе, което получи шанс да трансформира своята библиотека. Вярвам, че новото пространство ще даде възможност за повече инициативи и ще направи срещата на децата с книгите още по-светла. Независимо, че сме професионална гимназия, наши ученици са призьори от множество регионални и национални литературни конкурси, така че занапред предвиждаме и срещи със съвременни автори“, обърна се към присъстващите на откриването директорът Людмила Ганчева. Всеки от гостите можеше да си вземе свитък с цитат на класик или откъс от популярна творба, а 10-класничките Теодора и Мартина припомниха на публиката за Маркъс Зюсак и неговия роман „Крадецът на книги“.

Издателство „Сиела“, което партнира на „Оргахим“ по проекта, дари няколко тома за попълване на училищната библиотека, а писателят Мартин Колев обеща да се върне следващия месец за среща с учениците.

„Когато имам срещи в училище, не съм сигурен дали давам или получавам повече. Срещата с младите хора е особена, сакрална, неповторима“, откровен бе Мартин Колев – автор на сборници с разкази и на романа „Софийски магьосници“.

Училищният библиотекар Венета Обрешкова уточни, че освен с художествена литература, фондът разполага със  специализирана литература, свързана с хранителните технологии и техника. Броят на читателите варира между 130 и 150.