Всеки желаещ, без ограничение за възраст и образование, може да се включи в „Тотальный диктант“ на 13 април във вуза
Пловдивският университет става част от световна инициатива за диктовка на руски език. На 13 април от 14.00 часа в 11-а аудитория на вуза ще се проведе международната образователна акция „Тотальный диктант“. За шестнадесета поредна година тя ще протече едновременно по целия свят. Участието е безплатно и анонимно, а работите ще проверява комисия от филолози – русисти от Катедрата по руска филология в Пловдивския университет.

Всеки желаещ може да се включи в инициативата, независимо от възраст, пол, националност, образование, професия или политически възгледи, уточняват организаторите. Акцията има за цел да обедини всички, които вече умеят или искат да се научат да пишат и говорят на руски език. Авторът на тазгодишния текст на диктовката е руският писател, литературовед и критик Павел Басинский, който обещава да пренесе участниците в „Тотальный диктант“ в света на Пушкин, Гогол, Горки и Толстой.

Предварителната регистрация за участие е на https://totaldict.ru/plovdiv/.

Първото издание на „Тотальный диктант“ се провежда през 2004 г. от студентите на хуманитарния факултет на Новосибирския държавен университет. До 2008 г. диктуващите са преподаватели на университета. За 15-годишното си съществуване акцията придобива световен мащаб, като през 2018 г.  обхваща 76 страни, 227 хиляди души в 1021 града.