Научният форум под мотото „Правото – традиции и перспективи“ е кулминацията на тържествата по повод 25 години от основаването на Юридическия факултет

Students_Law_PU

Научна конференция под мотото „Правото – традиции и перспективи” организира на 19 и 20 септември Юридическият факултет на Пловдивския университет. Събитието е кулминацията от честванията по повод 25 години от основаване на факултета. В рамките на форума среща ще си дадат най-изявените академични преподаватели, юристи и практици, както и представители на държавната и местната власт, каза заместник-деканът на Юридическия факултет – доц. Христо Паунов.

За първия ден са предвидени научни доклади от доайените и основателите на факултета, международните гости от Швейцария, Италия, Франция, Хърватия, Сърбия, Македония.

Очаква се да дойдат и „тримата големи”, както се наричат неофициално в съдебната власт председателят на ВАС, председателят на ВКС и главният прокурор. Покани са отправени до Президентството, Народното събрание, Министерския съвет, Министерство на правосъдието, Министерството на образованието и науката, местната власт.

Заседателната зала на Общински съвет – Пловдив ще домакинства  тържествената проява, чието фициално откриване е утре от 11 часа.

През втория ден конференцията ще се премести в аудиториите и залите на ПУ, където ще се провеждат научни симпозиуми в четири панела.

Първият панел е „Гражданско-правни науки”, вторият – „Публично-правни науки”, третият – „Международно право и международни отношения” и четвъртият – „Теория и история на правото. Наказателно-правни науки”.

Наред с научната част, за първокурсниците е предвидена полезна презентация за значението на правото, възможностите за развитие на студентите от Юридическия факултет, както и много полезни съвети.

„Правото е създадено от човека и служи на човека, а в основата на правото стои справедливостта. Всички ние сме призвани към нея, а Юридическият факултет е мястото, на което нашите студенти могат да черпят знания и да придобиват умения, за да я постигат в професионалната си реализация”, сподели доц. д-р Христо Паунов.

Юридическият факултет е сред първите факултети в страната, създадени след либерализирането на обучението по право. Той полага основите на собствена школа в обучението по право в България и е на трето място в рейтинговата система на висшите училища на МОН.