Половината от местата за математика и физика остават незапълнени

Пловдивският университет е записал 3063 първокурсници, което съответства на 94,33% от утвърдения прием за новата академична година. До момента има и 402 първокурсници, избрали платено обучение, отчита след трето класиране зам.-ректорът доц. Мария Стоянова.

Изцяло са заети местата в направления „Педагогика“, „Социология, антропология и науки за културата“, „Психология“, „Политически науки“, „Социални дейности“, „Икономика“, „Химически науки“, „Информатика и компютърни науки“, „Машинно инженерство“, „Биотехнологии“ и „Изобразително изкуство“.

В „Право“ и „Администрация и управление“ в задочна форма са запълнени всички места, а в редовна – съответно 99,23% и 95,38%. С малък брой свободни места е и „Педагогика на обучението по …“, при която за редовно обучение са се записали 94,46% от първокурсниците, а за задочно – 90,77%. При хуманитарните науки лидер е са бакалавърските филологически програми, за които са се записали 99,76% от новите студенти в редовна форма и 96% в задочна. В направления „Философия“ и „История и археология“ обучението е само в редовна форма и запълването на местата е съответно 93,33% и 79,49%. Само в редовно обучение са и „Музикално и танцово изкуство“, „Комуникационна и компютърна техника“ и „Електротехника, електроника и автоматика“ и запълването на утвърдения прием при тях е съответно до 92,86%, 92,81% и 63,33%.

Тенденция от последните години е и по-слабият интерес към някои от природните науки и към математиката. Заети са едва 43,33% от местата в „Математика“, а във физическите науки – 45,83%. Постоянен остава интересът на кандидат-студентите  към биологическите науки, при които в редовна форма са заети 84,44% от бройките по държавна поръчка, а в задочна – 61,67%.

За специалността „Актьорство за драматичен театър“  изпитите ще се проведат на 10, 11 и 12 септември. За 15-те места до момента са подали документи 30 кандидати.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.