DSCF5728

Първият дрон робот с вертикално излитане и кацане ще бъде пуснат за реален полет до края на годината. Това обяви ръководителят на катедрата по авиационна техника и технологии в Техническия университет в Пловдив доц. Димо Зафиров. От десетилетия насам той и студентите му работят върху безпилотни летателни апарати и правят изпитания в аеродинамичен тунел. Каналът имитира въздушна струя, която обдухва дроните и е необходима за летежа им. След това резултатите се обработват от компютър. За безпилотните самолети не са необходими дълги писти, големи летища, разходът на гориво е по-малък, те много повече щадят природата.

„Вертикално излитащите самолети от типа „Хариър” ни дадоха идеята, но ние считаме, че нашият дрон има по-добра схема с по-добри резултати. Двигателите на университетския „Хариър” са електрически, с голяма мощност и с 60 000 оборота в минута на перките. Роботизирането на дроните дава възможност да се избегнат грешките, които допускат операторите”, коментира пловдивският учен. Дистанционно пилотираният самолет със съчленено крило ще бъде изпробван в реални условия до края на 2015-а.

Безпилотните самолети изпълняват полета си по зададен предварително маршрут, без участието на оператор. Към момента обаче има законови пречки роботите да летят с пилотираните в пространството, тъй като нямат възможност да ги откриват и да избягват срещите с тях.

Според доцент Димо Зафиров е налице голям напредък при батериите и електродвигателите за самолети, като опитът от автомобилната индустрия се пренася и в самолетостроенето.

„ През 2014 година „Ербъс” представи първия прототип на двуместния електрически самолет, като през 2017 година ще започне редовното му производство. Освен, че е безшумен, не замърсява околната среда. Убеден съм, че в следващото десетилетие тези самолети ще летят от точка А до точка Б, като сами избират оптималната траектория. Европа изостава от тези иновации, докато САЩ ги използват за военни действия”, обяснява доц. Зафиров.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.