Районен, Окръжен и Апелативен съд ще помагат за разработване на учебните планове за новата специалност „Съдебна администрация” в Търговската гимназия

Пулсиращо сърце и любовен тестер, който измерва напрежението между двама души, събраха кандидат-седмокласници край щанда на Професионалната гимназия по електроника и електротехника в ОДК, където се провеждат „Дни на професиите”. На изложението се представиха професионални гимназии и паралелки с професионална насоченост. Димитър и Мариана от ТЕТ-а представиха макет на светофарна уредба, но най-много бяха желаещите да разберат принципа на действие на схемата, направена от учениците от „Микропроцесорна техника”, която проверява доколко двама души са един за друг. През новата учебна година училището обявява прием на дуална паралелка „Електрообзавеждане на производството”, която се реализира съвместно с ЕВН.

Облечени в ренесансови рокли момичета посрещаха посетителите на щанда на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Талантите от специалност „Грим и перуки” представиха творенията си за приказната феерия „Синята птица” на Морис Метерлинг. Перука и маска на вампир от немската митология, който не хапе другите, а яде сам собственото си тяло, като по този начин разпространява чумна епидемия, впечатли посетителите на изложението. Младите дарования показаха и кукли-марионетки, направени за пиесата „Новите дрехи на краля”.

На експертното мнение на магистрати от Районен, Окръжен и Апелативен съд ще разчитат за разработване на учебните планове и програми в Търговската гимназия. Наесен там се открива специалност „Съдебна администрация” с английски език. Училището ще приеме общо 7 паралелки, с една по-малко от миналата.

Нашето училище разполага с пет компютърни зали, оборудвани със съвременни периферни устройства. В цялата сграда има свободен достъп до безжичен интернет, обясняваха на посетителите учениците от Професионалната гимназия по механотехника. Като екстра те посочиха фитнес залата, в която тренировките били безплатни. За поредна година ще има прием в дуална паралелка „Машини и системи с ЦПУ”.

Танцьори рекламираха специалност „Български народни танци” на СУ „Св.Св. Кирил и Методий”, която дава трета степен на професионална квалификация и Европейско приложение към свидетелството. При същите условия завършват и учениците, които изберат специалност „Рекламна графика”.

Екстравагантни тоалети под мотото „Готика в модата” представиха учениците от Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил. Желаещите да си тръгнат с изделие, измайсторено в часовете по практика, можеха да изберат между кожена чанта, портмоне, колан или пък ключодържател.

Що е то фадрома, кран и мотокар обясняваха учениците на щанда на Професионалната гимназия по машиностроене.