„Ако не сложа „лесните“ обувки и не тръгна да ги събирам от махалата, няма да мога да се похваля с 60% твърда посещаемост“, казва директорът на ДГ „Щастливо детство“ Евгения Попиванова

Страх ни е от короната, дали учителките ще ги гледат добре, ще ядат ли, а може и да плачат. Това са част от отговорите, които дадоха майки от „Столипиново“ на въпрос защо не пращат редовно хлапетата си в детска градина.

Изненадващо голям брой родители се отзоваха на поканата за среща в рамките на мотивационната кампания по проект „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование“ на МОН. Идеята е да се окаже педагогическа, социална и психологическа подкрепа за деца от уязвими групи, които да бъдат мотивирани да посещават редовно детска градина и училище. За информирането на родителите съдействаха директорите на всички учебни и детски заведения на територията на квартала, а събитието се състоя в залата на Регионалния център за рехабилитация на слепи.

Задачата да убедят родителите колко е важно децата им да посещават градина бе поверена на медиатора Христина Славова и психолога Илия Крачев от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства. Двамата изложиха достатъчно доводи – в детската градина детето се среща със свои връстници, завързва приятелства, научава се да мисли и преценява как да постъпи в различни ситуации, усвоява важни социални умения и най-важното – да общува на български език.

„Моят син вече ходи на училище, но още не може да си напише името“, репликира майка от първия ред, но после признава, че момчето не е посещавало нито един ден детска градина.

Ролята на мотиватор сама си възложи и Евгения Попиванова – главен организатор на срещага и директор на детска градина „Щастливо детство“.

„За да може да се справя добре в училище, детето трябва да е ходило на детска градина. Не бива да го пращате при нас само защото ще го гледаме през деня, а понеже ще го научим на български език и на отговорности. Знаете ли, че има амбициозни деца, които завършват успешно училище и стават студенти“, казва Попиванова и дава за пример Сашо и Мими от махалата. И двамата са от бедни семейства, но вече студенти по медицина, които идват да преглеждат малчуганите от „Щастливо детство“ – градината, в която те са били някога. За да е в час с нагласите в квартала, тя се записала и за преброител. Така установила, че бивш неин възпитаник от улица „Малина“ вече е третокурсник в НАТФИЗ.

„Ако не сложа „лесните“ обувки и не тръгна да ги събирам от махалата, няма да мога да се похваля с 60% твърда посещаемост“, признава Попиванова и показва кецовете, с които е обута, когато й предстоят обходи. А те съвсем не са само в началото на годината. Случвало се даже да сваля бащите от бусовете, за да търси сметка защо детето е отсъствало. Почти няма семейство в махалата, което да не я познава, така че вдъхва респект и думата й се чува.

Днес може да се похвали със 160 деца, които реално посещават детската градина. Плаващите са 15-20%, което за квартала е невероятен успех. Използва контактите си с различни неправителствени организации и институции, за да осигурява безплатни стоматологични прегледи на децата. Тя и колегите й непрестанно работят по проекти, за да осигурят социализацията на малчуганите от „Столипиново“, като включително ги водят на театър, кино и мюзикъл.

„Трябва да се създаде доверие между детската градина и семейството. Тогава може да се изисква и няма опасност като дадеш книжка за домашно четене, тя да отиде в печката или да се върне смачкана. Нямам нито едно отпаднало дете до 4 клас“, отчита Попиванова.

МОН

За три седмици от началото на учебната година екипите за обхват в образователната система в цялата страна са посетили 9250 семейства, чиито деца не посещават училище. От 16 септември т.г. 1222 групи от учители, психолози, социални и здравни работници, медиатори, полицаи и служители на други институции търсят незаписани или отпаднали ученици по домовете им, провеждат срещи с родители и се опитват да накарат децата да влязат в клас.

Днес министърът на образованието и науката проф. Николай Денков се включи лично в един от екипите за издирване на деца извън образователната система в 4. ОУ „Г. С. Раковски“ в Берковица.

Към началото на октомври т.г. 94,13% от децата и учениците в задължителна предучилищна и училищна възраст в страната са записани в детска градина или училище. Най-много са в Габрово (98,12%) и Благоевград (97,99%), а най-малко – в Кърджали (88,67%) и Шумен (84,67%). Целта на екипите по обхват е да доведат или задържат в училище над 46 000 деца.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.