Проф. Христина Янчева

Общото събрание на 21 февруари ще реши дали настоящият ректор да продължи да управлява и през следващите четири години

Настоящият ректор на Аграрния университет проф. Христина Янчева е единствен кандидат за предстоящия мандат. Общото събрание, насрочено за 21 февруари, ще реши дали да продължи да управлява висшето училище и през следващите четири години.

В края на януари 2016 година проф. Янчева получи 80 на сто одобрение от членовете на Общото събрание и оглави висшето училище. Преди това тя беше заместник-ректор по учебната и международната дейност. Проф. Янчева бе и изпълняващ длъжността „ректор“, когато проф. Димитър Греков бе земеделски министър. Била е и зам.-декан на факултета по агрономство. Член е на Етичната комисия на Съвета на ректорите.

Създаване на условия за фундаментални и приложни научни изследвания, ориентирани към бързо внедряване в практиката, както и разработване на система от мерки за подобряване на позициите на вуза в Рейтинговата система са поставени като акценти в предизборната й програма. Както „Уча в Пловдив“ писа, тя вероятно ще остане единствен кандидат, въпреки че правилникът позволява кандидатури да се издигат и в деня на вота. Право да гласуват имат 115 хабилитирани преподаватели, 20 студенти, петима докторанти и 19 нехабилитирани лица.

По отношение на учебната дейност се планира въвеждане на електронно кандидатстване във всички образователни степени, допълнителна работа сред българите зад граница и привличане на още чуждестранни студенти, дистанционно обучение за магистратурите в икономическото направление. Проф. Янчева ще залага на информационните технологии в обучението и участие на бизнеса в съставянето на учебните програми, публични лекции и семинари. В платформата й се предвижда също модернизация на учебни зали и лаборатории, на учебно-опитната база, насърчаване на студентите за научноизследователска работа.

Що се отнася до научната сфера, кандидат-ректорът има намерение да въведе ежегодна оценка на научноизследователската дейност, да обнови наличната инфраструктура и да модернизира библиотечните услуги. Проф. Янчева счита за необходимо да се развива мултидисциплинарен подход и интернационализация – съвместна работа с чужди научни колективи.

Инвестиционната програма включва ремонт на спортната база, възстановяване на Ботаническата градина, оборудване на съвременна дигитална зала по ботаника, закупуване на нов автобус и модерна земеделска техника. В кандидатректорската платформа е записано ръст на доходите за преподавателите, диференциран подход при финансирането на вътрешни проекти, приоритетна подкрепа на проектите с участието на студенти и докторанти, актуализиране на методиката за развитие на академичния състав и курсове за повишаване на езиковите умения на преподавателите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.