До последно се надявах да се появи друг желаещ. Ръководенето на университета е екипна работа и вярвам, че ще намеря колеги, на които да се опра, каза преподавателят по ботаника и методика на обучението по биология

Проф. Румен Младенов е новият ректор на Пловдивския университет. За преподавателя по ботаника и бивш декан на Биологическия факултет гласуваха 250 делегати или 84% от присъстващите на Общото събрание. 22-ма дадоха отрицателен вот, а белите бюлетини бяха 25. В процедурата по избор на приемник на проф. Запрян Козлуджов взеха участие 297 делегати – представители на всички 9 факултета на висшето училище и на двата филиала в Смолян и Кърджали, студенти, членове на Студентски съвет и  докторанти.

Преди избора на ръководни органи и нов Академичен съвет делегатите изслушаха отчета на проф. д-р Запрян Козлуджов, който обхвана двата му мандата на ректор – от 2011 до 2015 г. и от 2015 до 2019 г. Освен че бе избран за член на Академичния съвет, досегашният ректор бе удостостоен и със званието „Почетен ректор“ на Пловдивския университет. Предложението дойде от председателя на общото събрание проф. Асен Рахнев, който му връчи и почетен знак за изключителен принос в издигане на престижа на висшето училище.

Новият ректор е професор в професионално направление „Биологически науки“. Преподавател е по ботаника, систематика на растенията и микология в ПУ „Паисий Хилендарски“, по фармацевтична ботаника в Медицинския колеж и Фармацевтичния факултет на МУ – Пловдив. Ръководител е на Катедра „Ботаника и методика на обучението по биология“ в Биологически факултет на ПУ и на Катедра „Фармакогнозия и фармацевтична химия“ във Фармацевтичен факултет на МУ. 4 години е бил ръководител на катедра и още толкова – заместник-декан. 8 години е бил декан на Биологическия факултет в ПУ.

Ето какво сподели проф. Румен Младенов минути след избирането му на ръководния пост.

-Честито! Как се чувствате?

-Много съм развълнуван. Искам да работя и да общувам занапред с повече човечни хора. Надявам се да се случи.

-84% гласуваха за вас, как си обяснявате този вот?

-Този вот е много добър. Благодарих на колегите, които ме подкрепиха, и на тези, гласували „не”.

-Проф. Козлуджов каза, че не е било лесно да ви убеди да се кандидатирате за поста. Защо? Какви бяха съображенията ви?

-Проф. Козлуджов ми предлагаше да стана зам.-ректор още преди четири години, когато приключи мандатът ми като декан на Биологическия факултет. Тогава заявих, че да заема ръководен пост не е сред моите приоритети и че предпочитам работата си със студентите. До последно се надявах, че ще се появи някой друг желаещ, който да се кандидатира за ректорското място и който харесва административната дейност.

-Защо не се появи друг кандидат според вас?

-Не мога да кажа, не знам.

-Кога ще обявите екипа си, вероятно вече сте водил предварителни разговори?

-По законов ред ще мине всичко. Още две седмици проф. Запрян Козлуджов остава ректор. Аз встъпвам в длъжност официално от 3 юни. Първото заседание на Академичния съвет е насрочено на 10 юни от 16 часа. Водил съм разговори с колеги, за да се ориентирам на кого бих могъл да разчитам, защото ръководенето на университета е екипна работа. За мен е важно да разширя екипа и да има хора, на които да се облегна.

-Преподавате и в Медицинския университет, но сега поемате и административни функции.

-Да, преподавам и там, законът го позволява. Помогнах на Фармацевтичния факултет да се стабилизира по отношение на една от важните катедри. Ние не сме конкуренти с Медицинския университет. Можем само да си сътрудничим. А и имаме съвместен проект „ПЕРИМЕД” по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж”. Няма да има никакви сътресения.

-Как смятате да управлявате и къде виждате университета в края на мандата си?

-Смятам, че трябва да се облегна на Закона за висше образование и на Правилника на Пловдивския университет. В зависимост от исканията на колегите от всички 9 факултета ще придвижвам проблемите за разрешаване. Умея да слушам, но аз взимам крайното решение. Амбицията ми е вузът да остане сред първите пет университета в Рейтинговата система. Ако успея да задържа нивото, за мен ще е добре. Не знам как ще се справя, не мога да гарантирам нищо, бъдещето ще покаже.

-Предвиждате ли реформи в дейността на университета?

-В университета нещата са канализирани и синхронизирани. Проф. Козлуджов е водил балансирана политика и нямаме конфликти във факултетите. Може да има единици недоволни. По мое мнение проблемите трябва да се решават в катедрите. Ректорът е човек, който координира дейностите на отделните звена, нищо повече.

-Отворен ли сте за предложения на студенти?

-Разбира се. През миналия уикенд бях на практика с фармацевтите и след това проведохме анонимна анкета, в която те дадоха оценка на работата ми. Една от препоръките беше да се постави микрофон в залата за лекции. Ще откликна на всяко искане, но трябва да ми кажат. Не мога да чета мисли.

-Когато свалите костюма вечер, кой сте?

-Любител съм на птиците. Но понеже живея в апартамент, няма как да реализирам моята мечта, затова храня две гугутки на прозореца. Вързал съм им една подложка от саксия и в нея сипвам овесени ядки, ориз и жито. Измътиха си малко. Сега отиват на второ мътило.

/Използвани са въпроси и на други медии/

1 КОМЕНТАР

  1. Доживяхме! Перфектен е професор Румен Младенов! На добър час!

Коментарите са затворени.