SONY DSC

Аз съм против негативната кампания, защото тя засяга и мен, като част от Медицинския университет

SONY DSC

Проф. Николай Бояждиев и чл-кор. Стефан Костянев ще спорят за ректорския пост на Медицинския университет. Кой от двамата ще спечели доверието на Общото събрание, ще стане ясно на 14 юли. Дeканът на Медицинския факултет и настоящия ректор вече са внесли мандатните си програми. В общественото пространство обаче се появиха негативни коментари относно досегашното управление, а екипът на Костянев пусна извънредно писмо обръщение в сайта на висшето училище, в което се казва, че злонамерените нападки са по повод предстоящите избори. Потърсихме за коментар единствения опонент на сегашния ректор проф. Николай Бояджиев, който е ръководител катедра „Физиология” и настоящ декан. Има 100 научни публикации, автор и съавтор на учебници и ръководства. Специализирал е в Глазгоу, Дъблин и Кейптаун.

– Проф. Бояджиев, форумите гъмжат от какви ли не коментари по повод предстоящия академичен вот. Защо трябваше да се води негативна кампания?

– Аз не водя негативна кампания. Всяко едно управление натрупва негативи по време на мандата. Не би трябвало да е неочаквано хора, които са се почувствали засегнати в хода на управлението, в определен момент да изявят своя негативизъм. Не съм от тези засегнати хора. Самият аз съм против негативната кампания, защото тя засяга и мен, като част от този университет. Не за това, че би могла да се припише на мен, а защото се очерня името на университета, с което аз не съм съгласен. Аз съм се родил в този университет, учил съм в него и от 30 години преподавам тук. Следователно той ми е скъп. И не мога да приема да бъде очернено името му.

– Какво ви се иска да бъде променено?

– Цялостният стил на управление. Самият аз участвам в управлението на катедра от 2004 година, на факултет от 2011, имам достатъчно опит, който съм натрупал. Има доста неща, които не ми харесват. Бяха разрушени вертикалните връзки в управлението. Беше загубен контактът с факултетите. Бяха обезличени основните звена и заради това някои от задачите, които трябваше да се извършат съвместно с ректорското ръководство, не се реализираха по най-добрия начин. Академизмът има различни измерения. Той не може да бъде само една публичност, изяви, тържества и чествания. В същината си академизмът е дух, който липсва в тази му форма, в която аз бих искал да го видя в университета. Този дух е част от взаимоотношенията между хората, основан на човечност и морал. Академичният дух означава да се радваш на постиженията на другите. Друго, което беше пропуснато в този мандат, е липсата на автономност на факултетите. Както за взимане на решения, така и по отношение на финансите. По този начин те бяха обезличени, а инициативите, до известна степен, потискани. Така нямаше как да излязат напред. А основните звена са движещата сила на университетите.

– Вие, като декан, какви промени направихте? Успяхте ли да подобрите студентските практики, каквато беше амбицията ви, когато се кандидатирахте за поста преди три години и половина?

– Успяхме да вкараме в правилата летните практики. Създадохме нови книжки, в които всички манипулации да бъдат отразявани. Въпреки че създадохме ред, те все още не минават по най-добрия начин. Основната задача занапред е по време на държавната практика стажант-лекарите да участват пълноценно в лечебния процес. Болницата е мястото, където те биха добили своя практически опит. Това е важна задача на управлението. Имаме две университетски болници и те са напълно равнопоставени – „Каспела” „Св.Георги”. С УМБАЛ „Св. Георги” имаме много обща собственост и юридически проблеми, които трябва да бъдат решени, за да започнем да развиваме нови инфраструктурни проекти, за да пребазираме катедри. Интересът към нашия университет расте, особено от страна на чуждестранните студенти, а възможностите ни са ограничени. Както от страна на подготвен академичен състав, готов да обучава, така и откъм база.

– Вдигна ли се нивото на студентите?

– По отношение на медицината направихме много, за да повишим нивото на студентите. Тези, които драстично не отговаряха на стандартите на университета, сами решиха да потърсят друго място за обучение. Медицинският факултет проведе твърдата политика да не се допускат да продължат образованието си студенти с повече от допустимия брой невзети изпити. Впоследствие подобни мерки въведоха стоматолозите. Надявам се тази политика да се провежда и в бъдеще и нивото на чуждестранните студенти да се вдигне като цяло. Програмната акредитация на нашия факултет е изключително висока – 9.49. На денталната медицина е 9.38. Институционалната на университета също е висока – 9.48, което ни поставя на пето място в рейтинга на Националната агенция по оценяване и акредитация.