Ректорът на Софийския университет “Св. Климент Охридски” проф. Анастас Герджиков е избран за председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България. Той смени на поста бившия ректор на Минно-геоложкия университет проф. Любен Тотев, който оглавяваше органа два мандата. Организацията обединява ръководствата на всички български университети с различни мащаби, полета на обучение и научни дейности.

За поста бе номиниран и ректорът на Националната спортна академия проф. Николай Изов. Проф. Герджиков беше избран с 26 на 20 гласа при анонимен вот.

В Съвета на ректорите участват 49 от общо 51 университета в България. Зам.-председатели ще бъдат ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев и ректорът на Бургаския свободен университет проф. Галя Христозова. Главен секретар ще е ресторът на УНСС проф. Димитър Димитров.

„Съветът на ректорите трябва да се превърне от един консултативен орган, чието мнение може и да се пренебрегне, в авторитетна организация, чийто глас се чува“, каза новият председател.

Проф. д-р Тони Шекерджиева – Новак – ректор на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство,оглави Етичната комисия към Съвета. Ректорът на Аграрния университет проф. д-р Христина Янчева бе избрана в Управителния съвет на организацията.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.