На 21 май Общото събрание на вуза ще избере наследник на проф. Запрян Козлуджов. Засега за поста се готви само проф. Румен Младенов от катедра „Ботаника и методика на обучението по биология”

Професор по ботаника е единственият кандидат за ректор на Пловдивския университет, разбра „Уча в Пловдив”. Румен Младенов е ръководител на катедра „Ботаника и методика на обучението по биология” и засега е фаворит за ръководния пост, който ще освободи проф. Запрян Козлуджов след два мандата ректор и три като заместник.

Противно на очакванията, че изборите ще бъдат отложени за края на годината, те са насрочени за 21 май в Дома на културата, когато ще стане ясно кой ще поеме вуза за следващите четири години. Мандатът на Козлуджов изтече през април, но тъй като промените в Закона за висшето образование все още не са приети, Общото събрание ще трябва да гласува за следващ ректор. Идеята на МОН беше изборите да се проведат едновременно през декември във всички висши училища, в които изтичат мандатите на ректорите, за да могат новите да поемат управлението със старта на бюджетната 2020 година по новите правила.

В момента в ПУ вървят събранията по факултети за избор на делегати.

Румен Младенов е преподавател по ботаника, систематика на растенията и микология в Пловдивския университет и по фармацевтична ботаника в Медицинския колеж и Медицинския университет. Той ръководи две катедри – по ботаника в ПУ и „Фармакогнозия и фармацевтична химия“ във Фармацевтичен факултет при МУ. Научните му интереси са свързани с ботаниката. Изследванията му са в областта на алгологията, токсикологията и фитохимията. Има над 120 публикации в наши и международни списания. Автор е на три ръководства за упражнения по „Систематика на водорасли и гъби“, „Систематика на растения и гъби“, „Биологичен анализ и екологична оценка на типовете повърхностни води в България“, един учебник по „Фикология“ и на два учебника по „Фармацевтична ботаника“.

За зам.-ректор по учебната дейност се спряга името на декана на Педагогическия факултет проф. Румяна Танкова. Припомняме, че последните трима ректори – проф. Огнян Сапарев, проф. Иван Куцаров и проф. Запрян Козлуджов бяха филолози.