Директорът на „Ана Май” Емилия Минева крои у дома между онлайн оперативките, използва закупено за учебната практика хасе

Три професионални гимназии от областта се заеха да ушият маски, заради недостига на предпазни средства. Идеята е те да бъдат предоставени на учителите и образователните медиатори в махалите на Пловдив и останалите общини от областта, където не може да стартира масово онлайн обучение и се налага те да обикалят кварталите, за да разнасят работни листове с цел да не прекъсва образователният процес.

„Намирате ме пред шевната машина. Допреди малко бях пред компютъра за онлайн оперативка с колегите в края на работния ден, но сега продължавам да шия”, обяснява директорът на Професионалната гимназия по облекло „Ана Май” Емилия Минева-Петаларева.

Заедно с нея в инициативата се включили преподавателите по теория Ангелина Гюрова и Гергана Самуилова, които вчера започнали да кроят в учебните работилници. Присъединила се и Дора Томова – учител по практика, но тъй като е с малко дете, за което трябва да се грижи у дома, работела от вкъщи. Ентусиазъм да участва в начинанието проявила и домакинката на училището Димитрия Кацарова.

„Днес по учебна програма имахме часове за практика, затова, докато шием маските, поставихме камера, за да покажем на 8-класниците как могат да си изработят предпазни средства у дома”, уточни Гюрова.

„Истински късмет е, че имаме закупени няколко топа хасе – 100 процента памук, за нуждите на практическите занятия. То е изключително подходящо за ушиването на маски. Разполагаме с материал за около 1000 бройки”, поясни Петаларева и призна, че се чувства чудесно пред шевната машина. Трудност се оказало намирането на ластици, но и с това се справили.

По 50 маски на ден се шият в учебните работилници на Професионалната гимназия по кожени изделия и текстил. Те се шият според изискванията на министерството на здравеопазването, уточни директорът Михаил Казанджиев. Плата купили вчера от комбинат „Марица”. Десените са розово, зелено, синьо, бежово.

С изключително усърдие работели и преподавателите в асеновградската ПГ „Патриарх Евтимий”.

След като бъдат ушити, маските ще бъдат предадени в Регионалното управление по образованието, откъдето ще ги разпределят на нуждаещите се екипи.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.