Документи за прием в 8 клас се подават на място в съответните училища

Професионалните гимназии се оказват с най-много свободни места след трето класиране за прием в 8 клас, сочат данните на Регионалното управление на образованието. В гимназия „Пеньо Пенев“ 14 са незаетите бройки за „Електрически машини и апарати“ с немски и 11 за „Сухо строителство“. По седем свободни места има за монтьор на автотранспортна техника и автомобилна мехатроника в Професионалната гимназия по транспорт. Търсят се шестима ученици за „Автотранспортна техника“ и четирима за „Електрообзавеждане на транспортна техника“ с английски. Само по едно място има за водно строителство и за геодезия в Професионалната гимназия по архитектура и строителство.

На път е да падне дуалната „Машини и системи с ЦПУ“ в Професионалната гимназия по механотехника, за която има обявени 17 свободни места. Въпреки че специалността е подкрепена от бизнеса, тъй като има нужда от кадри, желаещите се броят на пръсти. Шест са свободните места за мехатроника.

Двете гимназии, които обучават фризьори – „Ана Май” и по кожени изделия и текстил, имат съответно 5 и 8 незаети места за специалността. Търсят и 17 желаещи да учат за козметици с френски и други 12 за конструиране и моделиране на обувни изделия.

Петима не достигат за специалност „Реставрация на стилни мебели” в Професионалната гимназия по дървообработване. Търсят се четирима кандидати за мебелно производство и шестима за новата паралелка „Полиграфия”.

15 са свободните места за асансьорни техници в Професионалната гимназия по битова техника, а в гимназията по хранителни технологии и техника има 5 вакантни бройки за хладилна и климатична техника и 3 за топлотехника.

Професионалната гимназия по машиностроене не е запълнила 11 места в специалност „Технология на машиностроенето”, 6 за „Подемно-транспортна техника” и 3 за „Пътно-строителна техника”.

Единственото училище у нас, което обучава бижутери, е пловдивското СУ ”Никола Вапцаров”. За формиране на паралелка са нужни още 10 кандидат-ювелири.

СУ „Св.св.Кирил и Методий” пък е единственото в областта, в което може да получиш диплома по професия „Танцьор”. Свободните места в специалност „Български танци” са 6. Документи се подават на място в съответните училища.