Учители и ученици от ОУ „Васил Левски“ в с. Караджово и от варненските ОУ „Капитан Петко войвода“ и ОУ „Васил Друмев“ гостуваха на ОУ “Екзарх Антим I” и решаваха задачи с шахматна дъска

Ученици и учители от четири училища участваха в създаването на Google документ с интегрирано съдържание, посветен на българския фолклорен празник Еньовден. За целта те използваха платформата Google Workspace за образованието, която е в основата на прилагането на модела 1:1 – всеки ученик със собствено устройство и персонален профил, обучение чрез технологии и виртуална класна стая.

Домакин на откритото занимание бе ОУ “Екзарх Антим I”, което посрещна гости от ОУ „Васил Левски“ в с. Караджово и от варненските ОУ „Капитан Петко войвода“ и ОУ „Васил Друмев“ по Национална програма „Иновации в действие“. Всички получиха електронни устройства и персонални профили към домейна на училището, за да създадат индивидуален Google документ с интегрирано съдържание чрез вмъкване на текст, таблици и изображение. В добавка учениците и учителите от училището домакин демонстрираха как прилаганият от иновативно ОУ “Капитан Петко войвода” инструмент за дизайн Canva може да бъде интегриран в Google документа при създаването на продукт, в който се използват знания и умения от различни учебни предмети.

В дните на мобилността, освен обучение по модела 1:1, пловдивското училище презентира и напредъка си по отношение на въведения преди три години метод Монтесори в начален етап. Част от Монтесори учителите представиха в резюме същността на системата и нейната ефективност при ученето чрез правене, изследване и преживяване. На гостите бе предоставена възможност да работят с материали от област Реч, Математика и Космос. Деца и учители заедно решаваха задачи с шахматна дъска, марки и кутията с дробни изрязани кръгове. От зона Космос учениците си избраха да работят с пластовете на земята, земните форми, частите на растенията, породи кучета и котки. Граматичната кутия от зона Реч ги предизвика да създадат изречения по предварително зададен модел и да определят частите на речта.

„Обединихме се около идеята, че училището трябва да създава образователна среда, в която децата да се чувстват щастливи. Моделът 1:1 не е нов за нас, но ни впечатли напредъкът, който пловдивските колеги са постигнали. Наблюдавахме отблизо работата им, тъй като в момента сме в процес на проучване как може да го въведем и при нас. Тези срещи са изключително ценни, защото излизаме от формата и търсим съдържанието“, каза д-р Александра Величкова – директор на ОУ „Капитан Петко войвода“.

Директорът на ОУ „Васил Друмев“ Красимир Димитров останал впечатлен от постиженията по Монтесори и смята да заимства елементи от метода в помощ на работата на учителите от своето училище.

Домакини и гости посетиха значими културно-исторически обекти и музеи в Пловдив.