45% от представителите на административните екипи на училищата използват изкуствен интелект няколко пъти седмично или месечно, докато българските учители все още се отнасят по-скептично към технологията. Резултатите са от онлайн анкета на Сдружение “Образование без раници“. 21% от преподавателите оценяват ползите от ИИ с най-ниските оценки 1 и 2.

72% от учителите не използват редовно инструменти като ChatGPT или Bing Chat в работа си. А 41 на сто никога не са използвали такива инструменти. 31% са опитвали веднъж. Няколко пъти в месеца или няколко пъти седмично прилагат инструменти с генеративен изкуствен интелект 25% от преподавателите в сравнение с 45% от представителите на администрацията.

Според анализ на сдружението разпространението на изкуствения интелект може допълнително да задълбочи цифровото разделение между столицата и регионите. Например само 7% от анкетираните от София са отговорили, че никога не са използвали инструменти като ChatGPT и Bing Chat. В селата, градовете и областните градове този брой е 23-25%. Редовно използват ИИ над 64% от респондентите от София и 42-50% от респондентите в други типове населени места.

Отговаряйки на въпроса “Ако използвате ChatGPT или Bing Chat, то за какви цели?”, най-често отговорът е за създаване на задачи, тестове и други образователни ресурси за учениците. Представители на административните училищни екипи по-често са избирали като начин за използване на ИИ за писане на имейли, отчети и т.н. “Създаване на уроци, урочни планове за моята преподавателска работа” са посочили 27% от учителите и 13% от училищните администратори.

Данните подсказват също за съществуващ пропуск в професионалното развитие и готовността за ИИ в образователния сектор. 73% от представителите на административните училищни екипи отговарят, че не е организирано такова обучение и не е планирано”. Отговор “Планирано е и предстои” са избрали едва 12% от директорите.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.