Акция за връщането на Димитър Желев готвят на откриването на новата учебна година

Освободен е по всички правила, завел е дело – нека съдът да реши, казва директорът на училището Нели Попова. Педагогът се оказал и пастор евангелист

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Протест в защита на преподавателя по солфеж от НУМТИ “Добрин Петков” готвят деца и родители на откриването на учебната година в четвъртък. Заради 70-годишния юбилей на училището, който ще бъде отбелязан с поредица събития през септември и октомври, новата година стартира пет дни по-рано. На 10 септември в 10 часа ще удари първият школски звънец за талантите на школото.

Точно тогава обаче с плакати в защита на педагога Димитър Желев, вместо с цветя, се готвят да се явят в двора на училището група недоволни родители. Причината е, че от тази есен той вече няма да преподава, тъй като е бил освободен през лятото.

“Нормално е ръководството да се вслуша в нас и да го върне. Откакто Желев преподава на децата, не се налага да ги пращаме на уроци”, “Той е причината да запиша детето в училището”, “Мили братя и сестри, нека отправим топла молба за благоприятно развитие на това ужасно недоразумение”, са част от мненията на родителите в петицията в интернет.

“Преди няколко дни направих общо събрание, за да обясня на всички проблема. След като минаха приемните изпити, се оказа, че часовете по солфеж намаляват, имаме и две маломерни паралелки и един от преподавателите трябва да бъде освободен. Назначих комисия, която да реши. Митко Желев събра най-малко точки. Единствено той е бакалавър, останалите колеги са магистри, макар че това е само един от критериите. Не оспорвам професионалните му качества, защото аз самата съм го назначавала през 2011 година, но това са даденостите. Казах му да си пусне отпуск, но той не го направи и дори обяви, че не е получил предизвестие. Той не е първият съкратен. Заради намаляващия брой деца и професори дори си отидоха”, обясни за “Уча в Пловдив” директорът на училището Нели Попова. Тя огорчена от ставащото, тъй като самият Желев е възпитаник на училището. Попова вече е пращала обяснения и до Министерството на културата, и до Регионалния инспекторат по образованието, където са постъпили жалби. По нейна информация Желев е завел дело в съда за неправомерно съкращение.

Когато получила подписката в негова защита, обаче, Нели Попова видяла имената на деца, на които Желев не преподава и това я озадачило. След поредица разговори се оказало, че той е евангелистки пастор и контактува с доста родители извън училище.

“Не ме интересува кой каква религия изповядва. Но училището е светско и не бива да се допускат каквито и да е религиозни внушения. Макар че този факт по никакъв начин не е оказал въздействие върху решението на комисията”, уточни още Нели Попова.

“Уча в Пловдив” опита да се свърже с Димитър Желев на мобилния му телефон, но той е изключен. Очаквайте и неговия коментар по казуса.

39 КОМЕНТАРА

 1. Професионализмът на г-н Желев е безспорен, правото на директорката да прецени, кого да съкрати също, но да се търси ефект с недостоверна и непроверена информация е меко казано непрофесионално. Димитър Желев никога не е бил евангелски пастор.

  • Димитър Желев е един обикновен шарлатанин и евангелски пастор, печелейки пари с измисленото нещо нарачено религия, базирано на никакви доказателства. Мръсотията се излива от него, опитвайки се да манипулира и впечатли родителите. Жалкото е, че тези хора му се връзват.

   • Имам лични впечатления от г-н Желев – той е кадърен млад учител, много добър професионалист в областта си, който е спечелил уважението и обичта на децата, на които преподава, както и доверието на родителите им! Никога не е пропагандирал религиозните си убеждения! Аз (като родител на деца, на които е преподавал) разбрах за тях едва когато го уволниха и тръгна слух, че е заради религиозната му принадлежност!
    Това, което сте написал е скалъпена грозна клевета. Ако имате факти, тогава говорете или пишете. Жалкият сте Вие, но времето ще го покаже!

   • Димитър Желев не е нито шарлатанин, нито евангелски пастор, нито пък е печелил пари с измислена религия (според Вашите думи). Между впрочем, религията не е наука, за да се базира на доказателства; тя се базира на вяра. Мръсотия се излива единствено от Вашия коментар, който няма да направи никакво впечатление на родителите и на хората, които познават прекрасния човек и педагог Димитър Желев.

   • Коментарът, който написах е отговор на господин/госпожа У/ 09.09.2015

    • Първо, какви са Ви доказателствата за това, че не е пастор? И второ, всички знаем че ходенето по екскурзии в чужбина е много скъп лукс. Според Вас как си е позволил да обиколи целият свят? С учителска заплата 500 български лева на месец ли? И трето, да, религията се базира на вяра. Но какво е това? Сляпо доверие на нещо, което няма никакво доказателство. 2+2=4 в Китай, в Австралия и навсякъде.

   • Шматко заспала, къде си вреш гагата? Недоклатена брантия, която бълва змий и гущери по един човек, който се е доказал като качествен педагог и професионалист в областта си. Лично го познавам, а понеже ти лъжеш като разпрана циганка ще млъкнеш и злобата ти ще се върне върху главата ти.

  • Пишете грамотно ,сестро! На вас кой ви каза ,че е безспорен професионалист ?? НЕ Е ХРИСТИЯНСКО ДА СЕ ЛЪЖЕ!

   • Да, не е християнско да се лъже, може да го кажете и на г-жа директорката, дано ви чуе!

 2. Колко мръсотия още трябва да се излее? Да бяхте попитали децата или родителите на които той беше калсен четири години или преподаваше, преди да напишете тези лъжи!

 3. Защо не се обърнете към родителите, които защитават г-н Желев и искат той да продължи да преподава на децата им? Те имат много да ви кажат!
  Статията ви е изцяло манипулативна и е жалко за медия като вашата да разпространява невярна информация!

  • Родителите като искат да си го поканят у дома и да им преподава. Това е държавно училище, в което уви друг решава и този друг си носи отговорност. Странно е къде отиде най-голямата подкрепа на Митко Желев в лицето на пенсионерката Проданова!

 4. Много интересно как когато някой изведнъж стане неудобен веднага се започва една офанзива този човек да бъде оплюван. Някой замисли ли се за това как до сега Митко Желев бе добър учител,но вече не е… Някои от родителите сами го казаха – не е имало нужда да пращат децата си на допълнителни уроци. А,относно пастор титлата- хора,не се ли научихте преди да разпространявате лъжи да проверите все пак истинността им. А за директорката – голям проблем,че на М. Желев му бил изключен телефона. Ами айде още една интрига да вкараме. Защо ли пък е така? Съчинение с мисли на разсъждение. Давайте,г-жо Попова,защо ли пък може да му е бил изключен телефона….

  • Защо не си заминава при родителите си пастори в САЩ? Няма да остане гладен, човекът има повече пари, отколкото си мислите. А колко е добър преподавател е, останалите преподавали в нумти са много по квалифицирани и от дълги години са на пост. Така ви е омаял, че лошо ми става за вас. Осъзнайте се.

 5. Г-жа Директорката е “настъпила’ мотиката и сега се чуди какви лъжи да лансира за Димитър Желее. Той преподава на дъщеря ми и е отличен педагог .Не ме интересува дали е пастор и дали е само бакалавър.Факт е че много от магистрите учители и за магазинери не стават.Димитър Желев ги превъзхожда в професионално отношение стократно. Той ще осъди директорката заради клевета и неправилно уволнение , но обещетението на. Г -н Желев , държавата ще плати с нашите данъци,а не от джоба на директорката. Тя трябва да си подаде оставката заради този огромен скандал.

  • Нели Попова-Коева отдавна трябва да си отиде. Тя изрита редица имена педагози за да държи некадърните госпожици Косева и Велчева, които от години се хвалят с уж успехи на конкурси, в които от 20 души има 18 първи награди….а децата като напуснат училище не могат да се реализират на сцената поради липса на подготовка и най-вече на талант, които е убит в зародиш от тях.! Да си ходят всички, които са на пенсионна възраст!

  • Човекът е обиликолил света, и не ми казвайте че мислите, че е със една учителска заплата. Това е факт, че е пастор и ето ви доказателството.

  • Glupak!! Direktorkata e postypila pravo, a ti ne pishi bez da osyznavash za kakvo ide rech!

 6. Абе много експерти по педагогика и солфеж станахте ,бре !!! Откъде при вас такива ресурси!

 7. Желев е редно да си отиде. Той е лукав и лицемерен. Опита се да интригантства и да острани доказани педагози по хармония, полифония и солфеж. Да се благодари, че изобщо му беше даден шанс да преподава, тъй като образованието му е под съмнение, както всички знаем от Консерваторията.

  • Интересувам се това истинското ти име ли е? Тъй като има съвпадение..

 8. Ама не спирате да плюете. Само да вметна, че тези приоми, които ползвате говорят за вашият интелектуслен капацитет. Само човек с нисък праг на развитие би вкарал още интрига в тази история с г-н Желев. Този човек е професионалист в своята област и безсъмнение добър педагог

 9. Безкрайно РАЗОЧАРОВАНА съм от действията на директора (НЕЛИ ПОПОВА)!!!
  Оставете човека на работа и вземете повече млади и кадърни преподаватели като Г-н Желев.

 10. Смятам, че се търсят причини, които да манипулират обществото по един, особено въздействащ върху всеки родител начин, причини, които да са удобни за “определени хора и интереси”, въпреки че в Конституцията на РБ изрично е написано: “Конституцията гарантира свобода на вероизповеданието и забранява дискриминацията въз основа на религиозна принадлежност”!
  Уволнението на г-н Желев според мен е истинска загуба за децата, защото той е доказан професионалист. Лично аз съм учила с него и мога да Ви уверя, че професионалните му умения и музикални способности са на изключително високо ниво. Изумява ме и това, че има хора, които дават оценка за професионалните качества на даден човек без самите те да са доказани имена в дадената сфера!

 11. Хора, ако си мислите, че Д.Желев не е пастор, жестоко се лъжете. И друго, не ви ли се струва странно човек около тридесетте без приятелка, да кръжи главно около деца. Да снима балеринки в поза шпагат, да излизат заедно, извънкласни занимания, които един сериозен преподавател надали биха му дошли на ум. Човекът има проблем, или може би е едно непораснало дете. Погледнете картината от друга страна. А относно Нели Попова, тя е един прекрасен човек, който се грижи за училището.

  • А ти си обикновен галфон и много, ама много кухо парче.
   Тъпанар/ка!

  • Ако такива хора като Вас защитават г-жа Попова, Господ да й е на помощ! По-добре умен враг, отколкото глупак за приятел! 🙂

 12. Силно се надявам, родителите да имат достатъчно разум и морал, за да не въвличат децата в подготвяния протест.

 13. Silno se nadqvam, vaprosnoto lice Zhelev kolkoto se moje po-skoro da si otide. Glupak, uvolnen poradi lipsva na chasove i magistratura- tova e prichinata. Kakva e vinata na Neli Popova? Che e evangelitski pastor da, taka e. Da hodi da si praktikuva pastorstvoto v curkvite. Prichinata, poradi koqto toi iska da ostane v NUMTI e zashtoto iska da se radva na detska kompaniq. Gladen nqma da ostane, spokoino. V pastorsko semeistvo e vse pak.

 14. За злобата и простотията няма почивен ден. Колкото и помия да сипете по този млад преподавател, не можете нито таланта, нито професионализма, нито всеотдайността му да вземете. Той навсякъде ще се докаже. Не се безпокойте за него. Жалко е, дами и господа, да се унижавате до такова ниво, че да стигате до грозни нападки и долни внушения още повече що се отнася до личния живот на който и да било. И помнете кой каквото сее, рано или късно жъне.

 15. Смущаващ е напъна учителят да бъде върнат на всяка цена., ангажирането на медии, социални мрежи, родители, дори чужди на целия казус хора, деца и т.н. Училището не е територия за демонстративно оказване на натиск, та бил той и чрез суперлативи в полза на г-н Желев. Докато се гони опеделен интерес или справедливост страда атмосферата в училището и доброто име на тази институция. Но очевидно целта оправдава средствата. На фона на това, че в музикалното училище децата са невероятно обгрижени целодневно, свръхгрижата на преподавателя също буди подозрение и има съмнителен в перспектива възпитателен ефект, както и всяка свръхгрижа по принцип. Педагогическата работа е фин процес и предполага синхрон и между самите педагози. В този смисъл всеки, който се вживява твърде много в ролята си при работа в екип, създава дизбаланс в и без това трудната за балансиране училищна среда. Нека всички свръхзагрижени и свръхпристрстни се свръхзамислят.

  • Тази статия е първата, която излезна по въпроса, както виждате, г-жа директорката даде началото на “ангажирането на медиите”.
   Да, прав сте, че страда атмосферата в училището, но това не е само от този случай насам – години наред училището се управлява като феодално еднолично дружество на шуробаджанашки принцип. Назначават се и се уволняват преподаватели по най-странен начин. Просто казусът на г-н Желев беше капката, която преля търпението на родители и ученици.
   Относно свръхгрижата, както я наричате – да, когато някои преподаватели работят по-добре от други, когато учениците им видимо започнат да изпъкват с постиженията си, изведнъж тези хора биват уволнявани или прогонени (някои от тях сами се отказват)… Какво ви говори това?

 16. Хора, опомнете се! Как е възможно в сърцата и душите ви да има толкова злоба е ненавист към един добър, всеотдаен и сърдечен човек. Ако забелязахте дори и директорката която го уволнява не оспорва неговият професионализъм, но прави огромна грешка като държи в училището преподаватели пенсионери ,а други с психични отклонения и с доказана некадърност на работа , а уволнява маса всеотдайни , достойни и доказали се с професионализъм и сърдечност преподаватели. Един от тях е и М. Желев. Но мога да кажа, че за всичко си има възмездие. Жал ми е за вас които сипете хули и обиди върху този млад и прекрасен човек, защото така погубвате своите дребни душици
  понеже злобата ви унищожава и обезличава като личности. Аз съм сигурна , че за човек като г-н Желев има нещо много по-добро в живота както и , че не го заслужавате. Той е един истински бисер който не трябва да бъде хвърлян на свинете.

 17. Това не е скандал. Това е просто едно уволнение, за което няма как да няма причини. Няма да бъде върнат на работа този човек и това е повече от ясно. Дори и добър учител може да бъде уволнен по редица причини, а щом е добър, много бързо ще си намери работа. И е доста странно, че много от коментиращите се изживяват като професионални педагози – че и като професионални музиканти. Има си администрация, колегия, инспекторат и др., които са се произнесли по случая и които са назначени именно за това. Някой бърка ли се във вашата работа?

 18. Познавам го. Баща му и майка му са в Америка. Ако причината е , заради това, че е с бакалавърска степен, то тогава как е бил приет в най- реномираното училище? В една обикновена детска градина се изисква степен магистър!

 19. Не превръщайте един съкратен/уволнен преподавател в мъченик на правата вяра. За качествата му на специалист се изказват предимно малки деца и родители, чиито компетенции не са основателен критерии да бъде върнат на работа. Родителите, които заплашват, че ще отпишат децата си, опредлено влизат във функция на изнудвачи, добронамерени, разбира се. Съмнителни са моралните качества и подбудите на хора, които разчитат на мощна пропаганда, въвличане на деца, субективни оценки, заплахи и др. подобни.

 20. Уважаема Таня или подобно име!
  За съжаление Вашите коментари се отличават от всички останали с преднамерена пристрастност, която стига до болезнена злоба към преподавателя Желев, който търси правата си. Колкото и прекрасен човек да е Нели Попова, тя явно не иска или не може да го задържи в НУМТИ. Ако тя защитава родителите, ще намери начин да се подчини на общественото мнение. Ако тя е корумпиран ръководител от предишна традиция, тя ще направи ввсичко за да го ” обезвреди”. В нейни ръце е политиката на НУМТИ, а Вие играете отвратителната роля на калта, която се разаространява по асфалта след миене на улиците, от мръсните коли и каруци с изпражнения по колелата си. Никой разумен човек не би трябвало да ви повярва. А аз няма и да ви чета коментарите повече. Но не забравяйте: не е лесно вече да си директор, защото всяко действие е ясно на останалите.

Коментарите са затворени.