„Резултатите могат да бъдат повишени само чрез качествено образование, а то идва след квалификация на учителите“, каза по време на директорското съвещание днес началникът на РУО Антоанета Пакова

Учебната година за близо 320 ученици и 30 учители ще започне в присъствието на служебния министър на образованието проф. Сашо Пенов. Той е изявил желание на 15 септември да приветства възпитаниците и преподавателите на ПГ по жп транспорт „Христо Смирненски“ в Карлово, а след официалната церемония да проведе среща с педагогическия екип.

Припомняме, че водната стихията заля преди няколко седмици сградата на училището, опустоши 8 новоремонтирани кабинета и разруши инфраструктурата в двора. Причинените от наводнението щети са за над милион лева. Доброволци, учители, военнослужещи се включиха в почистването, в момента сградата се ремонтира и ще бъдат ситуирани временни кабинети.

Ръководството на училището е изпратило всички необходими документи, чака се решението на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да се отпуснат пари за цялостен ремонт.

На днешното годишно съвещание на директорите от Пловдив и областта, което се проведе в аулата на Аграрния университет, също бяха отправени призиви за подкрепа на пострадалите от последните наводнения селища в Карловско и Трилистник. На входа на залата бе поставена кутия за дарения, а началникът на Регионално управление на образованието Антоанета Пакова призова директорите за милосърдие и добави, че експертите също ще подкрепят каузата. От микрофона апел отправи и областният координатор на Синдиката на българските учители Петранка Калоферова. Местната структура дарява сумата от 1000 лева и отваря офиса си за събиране на санитарни материали. Към кампанията се присъедини и Таня Дачева от Независимия учителски синдикат в подкрепа на акцията за 15 септември „Вместо цвете, дари надежда“.

В началото на съвещанието приветствие отправиха също градският и областният председатели на Съюза на работодателите в системата на народната просвета – Катерина Василева и Красимира Благоева, които пожелаха позитивна, успешна и удовлетворяваща учебна година. Те благодариха на Антоанета Пакова за добрия тон и партньорството, а към колегите си се обърнаха с думите: „Смело да задаваме умни въпроси, за да можем заедно да намираме решения“.

Зам.-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Мариана Наумова напомни за новата заповед на министъра на здравеопазването, с която се въвеждат временни противоепидемични мерки в детските ясли и градини, училищата и центровете за специална образователна подкрепа. Те ще важат от 15 септември до 14 октомври и са с препоръчителен характер. Препоръки отправиха представители на полицията, пожарната и ДАНС.

След като очерта приоритетите на МОН за предстоящата учебна година, Пакова изрази увереност, че догодина Пловдив и областта ще минат от група Б в група А по успех на НВО и ДЗИ.

„Резултатите могат да бъдат повишени само чрез качествено образование. А то се постига след квалификация на учителите. Предвид новите учебни програми е необходимо диференцирано обучение на учителите. Важно е те да преценят от какво имат нужда, а не да се правят квалификации за всички по едни и същи теми“, каза Пакова. Тя не пропусна и горещата тема за новоназначените директори след спирането на Наредба 16, заявявайки категорично, че е прилагала еднакъв подход към всички преди да вземе окончателно решение за съответното назначение според делегираните й правомощия.

Експертът по организация на средното образование Рангел Райчев набеляза трите основни приоритета на МОН и дейностите от годишния план на РУО. Презентацията ще бъде качена на сайта на институцията.