350 ученици демонстрират талант и умения на изложението, правят коктейл за 6 минути

Шеф Манчев ще оценява кулинарните умения на младите готвачи

Panair-Panorama

 

 

 

Най-изявените възпитаници на професионалните гимназии ще покажат своите знания и умения на 24 април в панаира. В седмата Панорама на професионалното образование, която ще бъде открита лично от министъра на образованието Тодор Танев, ще участват над 350 ученици. Те  ще се съревновават в 13 конкурса.  Едно от най-атрактивните състезания ще бъде за най-добър млад готвач, тъй като ще представи своеобразна кулинарна карта  на България.  Участниците ще използват подправки, характерни за регионите, от които идват, за да се откри спецификата на местните кухни. Майсторските умения на младите готвачи ще бъдат оценявани не от кой да е, а от шеф Манчев.

Много фантазия ще е необходима и на претендентите за титлата „Най-добър млад барман“, за да успеят само за шест минути да направят десертен коктейл, като подберат съставките от кошница с 50 продукта. Ще се конкурират също  хлебари-сладкари, сервитьори и експерти по карвинг. Петте конкурса са включени и в турнирите за Националната кулинарна купа на България.

Млади мебелисти ще покажат колекции от среден и висш клас. Озеленителите и цветарите ще изработват бижута от цветя и букети на тема „Абитуриентски бал“ и ще аранжират кошници.

Бъдещите дизайнери са подготвили колекции на тема „Мода и природа“. Те включват ежедневно младежко облекло от органични материали и рециклирани тъкани.  Надпреварата за фризьори и гримьори този път е по  темата „Сезони“, а прическите и гримът трябва да бъдат в елегантен стил.

images

 

Творчески подход се изисква и в конкурса „Най-добър млад керамик“.  Участниците сами ще измислят идейния проект на предмета, който ще изработят. Тест и практическа задача ще отсеят финалистите в конкурса по приложна електроника. В състезанието за най-добър млад строител са включени зидане, шпакловане, боядисване, поставяне на облицовки.

Оспорвана ще бъде конкуренцията и в  категорията „Най-добра бизнес идея“. Отборите трябва да генерират 3 предложения по зададен казус.

Креативно мислене  ще демонстрират и и участниците в Международния панаир на тренировъчните фирми „ТФ фест 2015“. Той ще се проведе на  23 и 24 април с участието на 104 предприятия от три държави.  „ТФ фест“ се организира от Центъра на учебно-тренировъчните фирми  към Министерството на образованието и науката в партньорство с Международен панаир Пловдив, бизнес сдружения, държавни и неправителствени структури.