„Предвидените над половин милиард лева е необходимо да се използват ефективно, ефикасно и икономично, всяко бездействие би било обществено укоримо и в ущърб на нашите деца“, обърна се към препълнената зала 1 на НДК проф. Сашо Пенов

STEM кабинети може да има във всяко общинско или държавно училище, независимо в кое населено място е то. Така всяко дете ще има възможност да учи в среда с модерно оборудване, да се докосне и да работи с бързо развиващите се технологии.

Това заяви министърът на образованието и науката проф. Сашо Пенов в приветствието си до директорите на училища, които се включиха в работна среща, посветена на изграждане на STEM центрове в образователните институции. На форума в зала 1 на НДК те получиха насоки от МОН за реализация на концепциите си за модернизация на училищната среда по Националния план за възстановяване и устойчивост.

Предвидените над половин милиард лева е необходимо да се използват ефективно, ефикасно и икономично, подчерта проф. Пенов. Той изтъкна водещата роля на директорите на училищата и педагогическите специалисти. „Всяко бездействие би било обществено укоримо и в ущърб на нашите деца. Вярваме във вашия и на учителите управленски капацитет“, допълни проф. Пенов.

Той обясни, че за реализация на проектите няма препоръчани от МОН обществени организации или търговски дружества и подчерта: „Всичко това е само във Вашите ръце и зависи единствено от Вашите решения“.

Обединявайки наука, технологии, инженерство и математика, STEM обучението дава на учениците задълбочено знание за света, заяви вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, който бе сред официалните гости на форума.

Приветствие до участниците изпрати и президентът Румен Радев.