SONY DSC

Модерна база с промишлени роботи и съвременни индустриални технологии отваря врати днес в пловдивския филиал на Техническия университет. Новата учебна лаборатория „Роботика и Автоматика“ е оборудвана от българската инженерингова компания “Ехнатон България”,  в партньорство с “Мицубиши Електрик”. Тя разполага с два индустриални робота MELFA, четири различни като тип и функционалности стендове, индустриална система за техническо зрение и набор от съвременни софтуерни продукти.

В лабораторията ще могат да се обучават по 12 студенти едновременно, като за всеки от тях е осигурено индивидуално работно място. Оборудването е конфигурирано така, че стендовете са свързани с работните места в мрежа, т.е. всеки студент ще може да управлява всички стендове от своето място. По този начин бъдещите инженери ще имат възможност да усвоят иновациите в индустрията и свържат знанието с приложния опит.

В лабораторията ще се подготвят не само студенти, но и вече работещи инженери ще повишават квалификацията си. Първите са от фирма „Костал“. Обучението ще е в направление Индустрия 4.0 – програмиране на промишлени роботи, системи за машинно зрение, серво-системи, индустриални комуникации и други. Базата разполага с 12 бързи компютъра и лицензиран софтуер за програмирането на роботите, на системите за техническо зрение и за останалото оборудване.

Студентите ще бъдат обучавани по учебната програма на Техническия университет чрез лекции и специализирани семинари. Лектори ще бъдат най-добрите специалисти от инженеринговата компания „Ехнатон България“, които поемат ангажимент да помагат на бъдещите инженери при разработка на дипломни работи в сферата на роботиката.

„Техниката, която ни е предоставена, е съвсем нова и е от фирма – световен лидер за този клас роботи. Повечето от моделите още ги няма в българските фирми. Така нашите студенти ще изпреварват със знанията си навлизането на технологични иновации в българската индустрия и да предлагат индустриални решения по заявка на предприятия“, коментира зам.-директорът на вуза доц. Никола Шакев.