SONY DSC

Модерна база с промишлени роботи и съвременни индустриални технологии отваря врати днес в пловдивския филиал на Техническия университет. Новата учебна лаборатория „Роботика и Автоматика“ е оборудвана от българската инженерингова компания “Ехнатон България”,  в партньорство с “Мицубиши Електрик”. Тя разполага с два индустриални робота MELFA, четири различни като тип и функционалности стендове, индустриална система за техническо зрение и набор от съвременни софтуерни продукти.

В лабораторията ще могат да се обучават по 12 студенти едновременно, като за всеки от тях е осигурено индивидуално работно място. Оборудването е конфигурирано така, че стендовете са свързани с работните места в мрежа, т.е. всеки студент ще може да управлява всички стендове от своето място. По този начин бъдещите инженери ще имат възможност да усвоят иновациите в индустрията и свържат знанието с приложния опит.

В лабораторията ще се подготвят не само студенти, но и вече работещи инженери ще повишават квалификацията си. Първите са от фирма „Костал“. Обучението ще е в направление Индустрия 4.0 – програмиране на промишлени роботи, системи за машинно зрение, серво-системи, индустриални комуникации и други. Базата разполага с 12 бързи компютъра и лицензиран софтуер за програмирането на роботите, на системите за техническо зрение и за останалото оборудване.

Студентите ще бъдат обучавани по учебната програма на Техническия университет чрез лекции и специализирани семинари. Лектори ще бъдат най-добрите специалисти от инженеринговата компания „Ехнатон България“, които поемат ангажимент да помагат на бъдещите инженери при разработка на дипломни работи в сферата на роботиката.

„Техниката, която ни е предоставена, е съвсем нова и е от фирма – световен лидер за този клас роботи. Повечето от моделите още ги няма в българските фирми. Така нашите студенти ще изпреварват със знанията си навлизането на технологични иновации в българската индустрия и да предлагат индустриални решения по заявка на предприятия“, коментира зам.-директорът на вуза доц. Никола Шакев.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.