zx450y250_2029916
Как да се предпазват от измами в интернет, да разпознават фалшивите електронни съобщения в пощите си и да не се доверяват на непознати хора във Фейсбук, разкри пред десетокласници зам.-районният прокурор на Пловдив Димитър Беличев. Магистратът изнесе лекция „Децата и компютърните киберпрестъпления“ пред ученици от Хуманитарната гимназия. Тема е част от образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура“ на Висшия съдебен съвет. Това е втората лекция, която прокурор Беличев изнася пред учениците след законодателството срещу трафика на хора.

„Компютрите днес заемат огромна част от нашето ежедневие. Всеки разполага с тях и, образно казано, „в своя джоб носи интернет“. Определени членове на обществото обаче нямат добри намерения и се опитват да извлекат ползи от нашите данни, профили и действия в мрежата, които се преследват от закона“, разказа  прокурорът. Той обясни, че компютърните престъпления засягат обществени отношения. Проявяват се в повреда на компютърните системи, при нарушаване на тайната на кореспонденцията или при унищожаване на данни и интернет програми, въвеждане на вируси и пароли, нерегламентиран достъп до ресурсите на компютрите, фалшификациите на програми. Магистратът посочи, че в прокуратурата има жалби за неправомерно влизане в чужди електронни пощи и разпращане на послания за искане на парични средства за лечение на болен човек, както и изпращане на зов за помощ на различни страници във Фейсбук, който впоследствие се оказал неистински.

„Не се поддавайте на фалшиви съобщения за смяна на паролата в електронната поща или във Фейсбук, защото първо ви искат новата, а след това, за да я въведат, ще се интересуват и от старата, и така ще имат достъп до вашите данни“, посъветва учениците прокурор Димитър Беличев. Той обясни, че в прокуратурата в Пловдив по различни разследвания, за престъпления свързани с употреба на компютри, вече има постигнати осъдителни присъди. Преди две години Районна прокуратура-Пловдив е внесла в съда обвинителен акт срещу 32-годишен мъж, който с цел да извърши блудствени действия е установил контакт с лице, ненавършило 14 години, като е използвал информация, предоставена от Фейсбук профил и интернет сайт. Подсъдимият вече излежава присъда в затвора. Някои от учениците споделиха, че са получавали фалшиви писма в електронните си пощи – например непознато лице от африканска държава им предлагало срещу изпращане на определена парична сума да започнат съвместен бизнес.

„Наказанията за компютърните престъпления са строги и всеки би трябвало да знае, че нарушавайки закона, ще си понесе последствията“, каза в заключение зам.-районният  прокурор Димитър Беличев.