Наградите обраха 10-класници от Хуманитарната и от ЕГ “Иван Вазов”. Таланти от НХГ “Цанко Лавренов” подредиха изложба по повод 140-годишнината от Търновската конституция


Апелативният прокурор на Пловдив Иван Даскалов награди с грамота учениците първенци в конкурса за есе „Законът, справедливостта, доброто“ и „Конституцията – моите права, които ценя и знам“. Отличията бяха връчени по повод  Деня на Конституцията и юриста 16 април, когато се проведе и Ден на отворените врати на Апелативна, Окръжна и Районна прокуратура. На тържеството по връчване на наградите присъства Румяна Арнаудова – говорител на Главния прокурор на Република България.

На първо място в конкурса, посветен на 140 години от приемането на Търновската конституция, бе класирана Нина Иванова от 10 клас от ХГ „Св.св. Кирил и Методий“, второто зае Юлия Вързилова от 10 клас от ЕГ „Иван Вазов“, а на трето място се нареди Галена Колаксъзова, която също е в 10 клас на ХГ „Св.св. Кирил и Методий“. Журито от трима прокурори – Николай Божилов, Галина Андреева-Минчева и Димитър Пехливанов присъди и две поощрителни награди – на Мария Илиева, 10-класничка от Хуманитарната гимназия, и на Лиа Лазариди, ученичка в 11 клас на ЕГ „Иван Вазов“.

„Поздравявам ви за отличното представяне. Моето пожелание е да четете повече, да бъдете информирани, защото така ще може да отстоявате собствената си позиция“, обърна се към учениците Румяна Арнаудова. Тя акцентира и върху най-срещаните думи в есетата на гимназистите  – свобода, права, отговорност, истина, вяра, доброта, справедливост.

„Помнете, че освен права, имате и задължения, които трябва да спазвате. Уважавайте правата на другите и се научете да ги познавате. Знайте, че спазването на закона дава свобода, а за справедливостта е нужен баланс“, каза апелативният прокурор Иван Даскалов.

Най-добрите есета ще бъдат публикувани на интернет страницата на Апелативна прокуратура-Пловдив. Всички участници в конкурса получиха грамоти и конституции.

В Деня на отворените врати в сградата на Прокуратурата бе открита изложба на ученици от Националната художествена гимназия под надслов „Законът, справедливостта, доброто и красивото“, в която участваха 25 млади таланти. Те също получиха грамоти и конституции. Пространството на прокуратурата занапред ще бъде отворено постоянно за техни нови произведения.

На 16 април гостуваха и студенти по право от ПУ „Пасиий Хилендарски“, които изготвиха обвинителен акт по реален казус за извършена кражба на Районна прокуратура, който бе обсъден с прокурорите Николай Божилов, Чавдар Грошев, Бригита Байрякова и Димитър Пехливанов. Гости в Деня на отворените врати бяха учениците от Евроклуба и участници в програмата „Младши посланици в Европейския парламент“ от ЕГ „Иван Вазов“, десетокласници от ХГ „Св.Св. Кирил и Методий“, както и студенти от професионално направление  „Национална сигурност“  на Висшето училище по сигурност и икономика.