Магистратите изнесоха открити уроци пред ученици от МГ, ОУ „Алеко Константинов“ и ОУ „Душо Хаджидеков“

„Ако нещо ви тормози или станете очевидец на закононарушение, обръщайте се към своите родители и учители, споделете с тях. Това са хората, които са най-близо до вас, доверявайте им се. Когато криете проблем, той може да ескалира“. Това посъветва седмокласници районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Заедно със свои колеги магистрати той изнесе открити уроци пред седмокласници от Математическата гимназия „ Акад. Кирил Попов “, ОУ „ Алеко Константинов “ и ОУ „ Душо Хаджидеков“. Това съобщиха от Асоциацията на прокурорите в България.

„Нашата специалност изисква доста старание и едно от най-важните неща е обективността“, сподели пред учениците от МГ районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев. Той разговаря с децата за работата на следователя и на прокурора, за вредата от опиатите и заплахите, които ги дебнат в интернет.

„Срещал съм се с доста деца – и с потърпевши, и с причинители на закононарушения. Ако те споделяха своите проблеми, може би е нямало да се стигне до някои прояви“, добави прокурорът. Той описа как при сходна среща преди време едно от децата отишло при него и споделило, че брат му използва опиати. Оказало се, че даже му давали да разпространява. „Това може да е един решен случай от хиляди, само че за мен е от огромно значение“, призна  Грошев.

В срещите с учениците участваха още Веселина Николова – прокурор в Районна прокуратура-Пловдив, и Катя Кузманова – следовател от Окръжния следствен отдел при ОП-Пловдив. Те запознаха учениците с правата им, обясниха какво би трябвало да прави човек, потърпевш от закононарушение и разказаха за онлайн линията за сигнали.