Бившият студент на проф. Николай Банков – Димитър Д, ще носи отговорност като помагач. Досъдебното производство срещу проф. Симеон Василев приключва на 9 януари

Проф. Николай Банков

Окръжна прокуратура-Пловдив внесе обвинителен акт за подкуп спрямо преподавателя в Университета по хранителни технологии Николай Банков, за това, че поискал дар за успешно полагане на изпит. Обвинен е и бивш студент на професора като помагач.

Според обвинението в периода от 11 май до 15 май 2017 г., в качеството си на ръководител катедра „Електротехника и електроника“, като извършител, в съучастие с обвиняемия Димитър Д. /38/, като помагач, професорът е поискал дар – парична сума в общ размер на 600 лева, за да проведе изпит. Задачите и техните решения е трябвало да бъдат предварително дадени, за да постави положителна оценки на двама студенти.

Изпитът е бил по специалността „Теоретична електротехника – първа част“, а престъплението е по чл. 301 ал.1 във връзка с чл.20 ал.2 във връзка с ал.1 от Наказателния кодекс,

Бившият студент на професора – Димитър Д, е обвинен като помагач.

На 9 май 2017 г. в Университета по хранителни технологии, се провел изпит по дисциплината „Теоретична електротехника – първа част“, водена от обвиняемия Николай Банков. Двамата студенти, от които бил искан подкупът, се явили на изпита. Професорът проверил писмените им работи, но заявил, че за пореден път не са го издържали. Студентите не получили положителна оценка, което не било отбелязано в студентските им книжки. Те попитали обвиняемия Николай Банков кога пак могат да се явят. Професорът ги приел в кабината си, като им дал по една задача, която трябвало да представят в решен вид след седмица.

На 11 май 2017 г. двамата занесли решената задача, като обвиняемият отново им съобщил, че решението е грешно и скъсал писмените им работи. По-късно обвиняемият Николай Банков им дал номера на мобилния телефон на обвиняемия Димитър Д., бивш студент в УХТ. Той им казал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно обвиняемият Банков се свързал с обвиняемия Димитър Д., на когото обяснил, че ще го потърсят студенти, на които трябва да обяви „цената“ за успешно полагане на изпита в дисциплината, която им преподавал. Студентите позвънили на дадения им от обвиняемия Николай Банков телефонен номер и се свързали с Димитър Д. Той им обяснил, че трябва да му дадат по 300 лева, за всеки един от тях, след което да отидат при професора с книжките и той ще им нанесе положителни оценки. Двамата младежи предали поисканите им пари и след допълнителна уговорка. На 15 май бил проведен формален изпит от обвиняемия Николай Банков, като двамата студенти получили тройки. На същата дата било извършено претърсване и изземване в търговски обект в Пловдив, където били намерени и иззети банкнотите, предадени от студентите.

Спрямо обвиняемия Николай Банков е определена мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 5 000 лева и му е наложена забрана да напуска страната. Професорът е отстранен от длъжност в университета. Спрямо обвиняемият Димитър Д. е определена мярка за неотклонение „подписка“.

Другият професор, срещу когото се води досъдебно производство, е Симеон Василев. То ще приключи на 9 януари.

1 КОМЕНТАР

  1. Хехе… по 300 лева…. ако беше поискал една бутилка уиски можеше по-леко да се оттърве

Коментарите са затворени.