Ректорът проф. Димитър Греков подари рекламни материали на университета на първите две кандидатки с пожелание за успешен прием.

28-годишните дами от Чирпан гледат по 6 декара, но са решили да се квалифицират и се стягат за изпити

Ректорът проф. Димитър Греков подари рекламни материали на университета на първите две кандидатки с пожелание за успешен прием.
Ректорът проф. Димитър Греков подари рекламни материали на университета на първите две кандидатки с пожелание за успешен прием.

 

Производителки на домати от Чирпан се оказаха първите две кандидат-студентки, които подадоха заявления за участие в приемната кампания на Аграрния университет. Точно в 9 часа двете приятелки и бизнес партньори Борислава Пенева и Петя Добрева се явиха пред информационния център, за да внесат молби.

28-годишните дами са заедно от детинство. Завършили Професионалната гимназия по селско стопанство в Чирпан преди десет години, но не продължили образованието си, а се захванали със зеленчукопроизводство. Те били сред първите земеделски производители по програма “Млад фермер” през 2008 година. Всяка от тях има по 6 декара в село Гита и отглежда домати.

“Първоначално започнахме като на игра. Току-що бяхме завършили училище и не знаехме какво са правим. Безценна помощ ни оказаха в Съвета по земеделие в Стара Загора”, връщат се назад упоритите дами. Наред с доматите, отглеждат зеле, капия и чесън. Пласират продукцията си по местните борси. Миналата година обаче три пъти ги ударил град и съсипал всичко.

На въпрос сами ли се справят, Борислава и Петя обясняват, че са впрегнали в бизнеса и съпрузите си. Междувременно станали и майки. Петя дори два пъти. Амбицирани да кандидатстват занапред по нови проекти, производителките решили, че трябва да се квалифицират. Смятат да запишат “Екология” или “Аграрна икономика”. Затова усилено се готвят за приемните изпити по български език.

Ректорът проф. Димитър Греков, шефът на "Учебен отдел" доц. Боряна Иванова, двамата зам.-ректори проф. Христина Янчева и проф. Нели Бенчева, както и деканът на факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов си пожелаха кампания като по вода.
Ректорът проф. Димитър Греков, шефът на “Учебен отдел” доц. Боряна Иванова, двамата зам.-ректори проф. Христина Янчева и проф. Нели Бенчева, както и деканът на Факултета по лозаро-градинарство доц. Красимир Михов си пожелаха кампания като по вода.

 

Аграрният университет ще приеме 930 бакалаври редовно и задочно обучение.

“Борбата за студенти между висшите училища ще е изключително оспорвана. Затова привличането на кандидати трябва да е отговорност на всеки преподавател. Обучението по 17-те специалности при нас е гъвкаво и дава възможност на студентите да съчетаят индивидуалния си график с образованието си”, каза при старта на кампанията ректорът проф. Димитър Греков.