Момичетата от ЕГ „Иван Вазов“, които създадоха животоподдържаща система за полет до Марс, ще представят страната ни в Прага

Проектът MELiSSA за животоподдържаща система за полет до Марс на ЕГ „Иван Вазов“ спечели първо място на Националния фестивал „Наука на сцената“ и ще представя страната ни в Прага следващата година. Осмото издание на форума, което е и подборен кръг за участието на България в едноименната международна изява, се проведе през уикенда в Севлиево.

На европейския фестивал „Наука на сцената“ всяка страна се представя от собствена делегация на преподаватели по STEM дисциплините. Националните жури подбират преподавателите по STEM дисциплините с най-иновативните проекти, които да бъдат част от техните делегации. България участва в Европейската мрежа и програма „Наука на сцената” още от самото ѝ създаване като „Физика на сцената”. Основните организатори са Съюзът на физиците в България и МОН.

През април изследователската разработка „MELISSA“ спечели право на участие и в Европейското младежко научно изложение “EXPO Science Europe 2021“. Автори на проекта за животоподдържаща система за полет до Марс са Антония Милкова Милушева, Ева Трайчева Попова и Петя Иванова Велева, ръководени от преподавателя по биология Христина Костадинова. Екипът е разработил система за пречистване на водата от няколко слоя филтри. Интересно е обаче какво предлагат за редовно меню на астронавтите по време на дългия полет – две експериментални растения – репички и спирулина. Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Расло е в езерото Текскоко, където е била столицата на Ацтекската империя – Теночтитлан. Екипът е изследвал в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление. Работили са в лабораторията по биология на Пловдивския университет, а накрая са съставили 7-дневно меню с двете растения. Момичетата са изчислили колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и колко калории им трябват за да не губят силата си. Полетът е за 8 астронавти за 800 дни. Точно толкова ще е едно отиване и връщане до Червената планета.

Разработката на четирите момичета от Руската получи признание на националния конкурс „Млади таланти“ на МОН.

Фестивалът „Наука на сцената“ стартира в далечната 2000 г. и до момента има проведени единадесет събития на различни места в Европа. Започва като „Физика на сцената“, на която са посветени първите му три издания, но скоро става ясно, че всички науки могат и трябва да се възползват от обмена на знания и идеи между учителите. От 2005 г. нататък инициативата продължава под името “Science on Stage” („Наука на сцената“).