Две отличия завоюва Математическата гимназия на националния конкурс „Млади таланти“ – 1000 лева награда за изследователска работа на Емин Шукри, Радостин Чолаков ще се включи в лятната школа на УчИМИ-БАН

Изследователската разработка „MELISSA“ на ЕГ „Иван Вазов“ спечели право на участие в Европейското младежко научно изложение “EXPO Science Europe 2021“. Автори на проекта за животоподдържаща система за полет до Марс са Антония Милкова Милушева, Ева Трайчева Попова и Петя Иванова Велева, ръководени от преподавателя по биология Христина Костадинова. Екипът е разработил система за пречистване на водата от няколко слоя филтри. Интересно е обаче какво предлагат за редовно меню на астронавтите по време на дългия полет – две експериментални растения – репички и спирулина. Спирулината е водорасло и съдържа 18 от 22 изключително важни за човека ензими. Расло е в езерото Текскоко, където е била столицата на Ацтекската империя – Теночтитлан. Екипът е изследвал в продължение на година как репичките и спирулината растат при различно LED осветление. Работили са в лабораторията по биология на Пловдивския университет, а накрая са съставили 7-дневно меню с двете растения. Момичетата са изчислили колко въглехидрати, протеини и мазнини ще получат космонавтите и колко калории им трябват за да не губят силата си. Полетът е за 8 астронавти за 800 дни. Точно толкова ще е едно отиване и връщане до Червената планета.

Разработката на четирите момичета от Руската получи признание на националния конкурс „Млади таланти“ на МОН. Право на участие на Европейското изложение получават още два проекта – „Погледни напред“ на ЗПГ „Климент Тимирязев“ – Сандански, и „Българското изкуство през погледа на NST“ на СМГ „Паисий Хилендарски“.

Церемонията по награждаването на отличените се състоя онлайн.

„Във всеки от проектите се открива желанието Ви да решавате наболели проблеми в различни области на науката. Вие сте истински посланици на България и всеки от вас е победител“. С тези думи заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева се обърна към участниците и призьорите в поредното издание.

Кокурсът се провежда от 1999 година и насърчава младите хора – ученици и студенти,  проявяващи интерес към науката, да провеждат на изследвания и въвеждат иновации.

Две отличия завоюва Математическата гимназия. 10-класникът Емин Шукри Арифов спечели поощрителна награда в размер на 1000 лева, с които ще може да продължи изследователската си работа. Същата сума получиха Владислав Николов от 11 клас на Софийска професионална гимназия по електроника “Джон Атанасов” и Антония Митева и Румяна  Иванова от 7 клас на ОУ “Александър Георгиев-Коджакафалията” – Бургас.

Журито присъди и три допълнителни награди. Едната е пловдивския 10-класник  Радостин Чолаков, който печели участие в лятната школа на Ученическия институт по математика и информатика на БАН. През февруари т.г. 15-годишният ученик грабна статуетка от  “Българските ИТ Оскари”. Той взе отличието в Младежката категория основно заради стартираната от него платформа АзБуки.ML (https://azbuki-ml.com). Идеята на платформата е да събере различни алгоритми и програми за обработка на езика. Този изкуствен интелект може да се приложи в много различни сфери в онлайн бизнеса. Платформата представлява съвкупност от програми, които анализират речта както на граматично равнище, така и смислово, за да извличат полезна информация.