Димитър получава отличието си от първия български космонавт Георги Иванов.

Зрелостникът за пореден път завоюва приз от националния конкурс на фондация „Еврика” и получи отличието си от първия български космонавт Георги Иванов

Димитър получава отличието си от първия български космонавт Георги Иванов.

Програма за колонизиране на Слънчевата система донесе първа награда на 12-класника от ЕГ „Пловдив” Димитър Фердинандов. Solar System Colonization Program (SOCOL) е амбициозен проект, който не обещава само бъдещи колонизации или пилотирано изучаване на Слънчевата система, а се занимава с проблеми и опасности като климатичните промени и глобалното затопляне, осигурявайки безопасност на живота и възможност за бъдещото му развитие.

1316 ученици от 8 до 18 години участваха в XXI Национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще на човечество” на фондация „Еврика”, който се ползва с подкрепата на българските учени, работещи в областта на изследването и усвояването на Космоса. Участниците представиха 1296 проекти в пет тематични направления. Димитър бе обявен за победител в направлението за идеи за научни и технически експерименти. За пета поредна година той бе сред отличените на конкурса, като получи и възможност да представи авторския си проект “SOCOL” пред научната общност.

Патрон на конкурса е първият български космонавт генерал Георги Иванов. Той приветства участниците в церемонията и връчи наградите на лауреатите и техните научни ръководители.

„Изграждането на колонии на други планети е сред основните цели на програмата. Разбира се, разширението на човешката цивилизация ще създаде и необходимост от проект, който да защитава новите колонизатори от надвисналите опасности. В продължение на няколко милиарда години Луната е била тази, която се жертва, за да предпази Земята от опасни и вероятно унищожителни космически сблъсъци. Но в момента, в който човекът се засели на нашия естествен спътник, ще ни е нужен начин да го предпазим– чрез проект „ЕТМО“, който не само ще предупреждава за надвиснали заплахи и ще се справя с тях, но и ще е първа стъпка в изграждането на миньорска флотилия, която ще се възползва от ценните суровини на астероиди и комети”, обяснява идеята си пловдивският зрелостник. За улеснение при изграждането на колониите, програмата му предвижда и изграждането на космическия асансьор, който се очаква да намали драстично цените на космическите полети и мисии.