„Съжалявам, че фокусът от успешно реализирани в последните години практики се пренася върху мен”, коментира Красимир Вълчев

Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) проверява за конфликт на интереси министъра на образованието Красимир Вълчев и председателя на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов. Производството е образувано по публикации в медиите, съобщават от Антикорупционната комисия.

Според изнесеното в материалите изпълнителният директор на Фондация „Просвета“ Мария Карабельова-Маргаритова е кума на Вълчев и същевременно съдружничка със съпругата му в консултантско дружество.

Твърди се, че основната дейност на фондацията се субсидира и е зависима от МОН, а всички нови учебници на издателската група „Просвета“ за 11 клас за учебната 2020-2021 година са одобрени от министъра на образованието.

Освен това съпругата на министър Вълчев е собственик и на пиар агенция и откакто Димитър Маргаритов е председател на Комисията за защита на потребителите, от бюджета на комисията са изхарчени около 100 000 лева за организиране на събития, медийно обслужване и изработка на сувенири. Те са били за самата комисия и за Европейския потребителски център в България.

От Антикорупционната комисия изрично уточняват, че по смисъла на закона съпругата на министъра и шефът на КЗП са свързани лица. Каквото и да е решението на комисията, то подлежи на съдебен контрол.

„Съжалявам, че фокусът от резултатите в образователната система, от реализираните успешни политики през последните години, се пренася върху мен, и то не заради дейността ми като министър, а заради лични взаимоотношения”, коментира Вълчев. И добавя, че не се притеснява от проверката и ще съдейства с каквото е необходимо. По думите му това е възможност да бъдат изяснени всички факти, като например това, че съпругата му никога не е била собственик на пиар агенция и че краткото й участие в такава фирма е приключило преди 11 години.