Ако 20 % от учениците в един клас или 15 на сто от цялото училище отсъстват, то ще се преминава към електронно обучение на отделни паралелки и цели училища в страната. Това е планът на Министерството на образованието относно пандемията от коронавирус.

Принципът на разделение е заболеваемостта за 14 дни на 100 000 население като се отчита седмичният ръст на заразените, засегнатите групи в обществото и процентът отсъстващи от училище.

В червената зона ще попадат области, в които има над 120 заразени на 100 000 души. Там огнищата са големи, сливат се, увеличават се хоспитализираните и смъртните случаи. При този сценарий ако има 20 % отсъстващи от клас или 15 % от училището, ще се преминава към дистанционно обучение на цели учебни заведения.

Една област ще попадне в оранжевата зона при заразени, които варират между 60 и 119 на 100 000 души. Ако разпространението на коронавируса е на огнища, има ограничено географско разпространение и няма устойчиво предаване на инфекцията, то може да се преминава към дистанционно обучение на отделни паралелки и цели училища от съответната област.

В жълтата зона ще влизат областите, в които се достигне разпространение на коронавируса между 20 и 59 заразени на 100 000 души. Там наличието на коронавирус би било спорадично и няма да има установено устойчиво предаване на инфекцията. В тази зона няма или отсъстват само единични ученици, затова училищата ще продължат да работят присъствено.

Зелената зона ще обеднява онези области, в които заразените с коронавирус са под 20 на 100 000 души. В тези райони няма устойчиво предаване на инфекцията, няма или отсъстват единични ученици, затова обучението ще продължи присъствено.

През последните дни се увеличават заразните в системата на образованието, отчете министър Красимир Вълчев. 99,5 % от учителите и учениците са в клас от началото на годината. 172 деца и ученици са с положителни тестове за коронавирус, а 165 са заразените учители.

Целта за тази учебна година е максимум присъствено обучение, каза просветният министър Красимир Вълчев и призова всички да бъдат по-отговорни, да дават пример и да спазват мерките.

Препоръките: – да се ограничат незадължителните дейности, родителските срещи да бъдат онлайн, екскурзиите да се отложат.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.