МОН публикува списък със заболявания на учениците и родителите, при които се дава възможност за обучение от вкъщи

Ако родителят има диабет, артериална хипертония, онкологично или хронично белодробно заболяване, детето има право да провежда дистанционна форма на обучение. Това е записано в Насоките за работа на системата на училищното образование през учебната 2020/2021 година в условията на COVID-19. В тези случаи, поради риск за родителя, лекар специалист може да препоръча обучение от разстояние за конкретен период от време.

Министерството на образованието и науката публикува списък на заболявания, при които се препоръчва учениците да преминат от дневна в друга форма на обучение поради по-високия риск от зараза с коронавирус. Списъкът е ориентировъчен и ще бъде периодично актуализиран на базата на публикувани от водещи световни и европейски институции и организации достоверни медицински данни. Той е неразделна част от Насоките за работа на системата от новата учебна година.

В списъка като потенциално застрашени от тежко протичане на заболяването са включени децата с вроден или придобит имунен дефицит; с онкологични заболявания, особено след химио- и лъчетерапия; с вродени сърдечни малформации, с артериална хипертония.

Вниманието на учителите трябва да е насочено и към децата със системни заболявания на съединителната тъкан, които са извън ремисия. При хронично болни с увреждане на дихателната система рискът от възникване на усложнения след COVID-19 е реален.

Възможност да преминат към обучение от разстояние ще имат деца след бъбречна или чернодробна трансплантация, с автоимунен хепатит или активна форма на туберкулова, с тежка бронхиална астма, както и тези с муковисцидоза. Метаболитните и заболяванията на нервната система също влизат в списъка, разрешаващ обучение от вкъщи.

При преценка на лекуващ лекар форма на обучение, различна от дневната, може да се препоръча и за деца с други заболявания, които не са посочени в списъка.

Решение за промяна на формата на обучение при деца с хронични заболявания трябва да се взима индивидуално за всяко дете от лекар специалист, провеждащ наблюдението.  За целта е необходимо в учебното заведени да се предостави етапна епикриза и текущия му статус с определяне риска от присъствено обучение.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.