Оперната прима Соня Йончева прави благотворителен жест към учениците в НУМТИ “Добрин Петков”  преди срещата й с публиката на Античния театър в гала концерта “Тоска” на 4 юни. Като част от инициативата, която световноизвестното сопрано посвещава на 70-годишнината на Опера Пловдив, тя ще осигури на гимназиалните класове в родното й училище безплатен достъп до спектаклите и концертите от афиша на Пловдивската опера през 2024 година. Решението на Соня Йончева, което е взето съвместно с екипа на Опера Пловдив, е с цел духовното израстване на бъдещото поколение музиканти и артисти.

“Сред основните мисии за мен и екипа ми е пълноценната работа с младите хора и осигуряването на достъп до различните форми на изкуство, за да гарантираме тяхното устойчиво развитие. Сигурна съм, че именно изкуството е най-добрата превенция при проблеми с психичното здраве сред младите и ние, като прогресивно общество, трябва да се застъпваме за това всекидневно. Подобни инициативи са много важни и ще се радвам повече деца да могат се докоснат до вълнуващи спектакли и артисти”, споделя примата.

Това е и една от причините вече няколко години Йончева да се посвети активно на продуцентска дейност, създавайки компанията SY11. Мисията на оперната прима и нейния екип е да реализират значими проекти и събития в областта на изкуството, с които да привличат разнородни аудитории като пристрастия и възраст. Концерти, осъществени от SY11, са “Завръщане” в Античен театър през лятото на 2020 г,, а година по-късно – мащабната оперна гала, събрала близо 6200 души пред храм-паметника “Свети Александър Невски” с нейно участие и на Пласидо Доминго под диригентската палка на маестро Найден Тодоров и акомпанимента на Софийска филхармония. Друг важен проект на SY11 е “Съкровени гласове”, събрал в своето първо издание различни млади водещи международни класически артисти.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.