12-годишната художничка, която дебютира и в историческия филм „Воевода”, подреди самостоятелна изложба живопис в училищното фоайе

„Пеперуден свят”, „Повелителката на живота”, „Очите на мъдростта”, „Полъхът на сърцето”. Впечатляващите заглавия са всъщност наименованията на живописните платна на 12-годишна художничка. Изключително талантливата Венета Павлова, чиято дарба вече е призната от доказани пловдивски художници, подреди самостоятелна изложба в своето училище в първите дни на новата година. Фоайето на ОУ „Райна Княгиня” е населено с приказните светове на шестокласничката, чиито рисунки са изключително зрели за възрастта й. Част от тях са носители на престижни награди от национални и международни конкурси.

„Искахме да дадем гласност на таланта на Венета и да я подкрепим в усилията й да развива творческите си умения. Това, което тя прави, е много стойностно и мотивира останалите. Целта ни е в училище да създаваме среда, в която да провокираме децата са ценят изкуството и да подкрепят дарбата на съучениците си”, обясни директорът Мария Гайдарова.

Талантът на Венета е забелязан още в детската градина, тъй като тя проявила любопитство към рисуването още на 3-годишна възраст. Учителите от детска градина „Мирослава” обърнали внимание на родителите, че детето им рисува с изключителен замах. Майка й Снежана започнала да събира рисунките и изпратила една от тях на конкурс, организиран от община Пловдив. За нейна изненадана Венета грабнала първотомясто.

Истинско вдъхновение за Венета се оказал художникът Анастас Константинов. Заедно с галерия „Анастас” през май 2012 година печели първа награда в конкурса за детска рисунка „Открий съкровището”. Участва в световния конкурс „Малък Зограф” с творбата си „Нестинарки”, която разказва за традиционния български обичай.

По-късно Венета е отличена и в конкурса на фондация „Америка за България“ за картинатаси „Ниагарският водопад се влива в Рилските езера“. Покорява и едно софийско жури с творбата си „Пловдив презпогледа на ЦанкоЛавренов“ по повод 120-годишнината от рождението на художника. ИКЕА също я отличава, заради нарисувания от нея фантастичен приятел Пинки-Понки, който помага на децата.

Шестокласничката има награда и от конкурс в испанския град Малага с картината „Неродена мома“, предназначена за илюстрация на книга от испански писател. Венета вече има и първа самостоятелна изложба с благотворителна цел. Тя бе посветена на момиче от Стара Загора с рядко заболяване. Феи лечителки от рисунките на Венета трябва да помагат за лечението на болестта.

Освен че е майстор на четката, талантливата художничка вече има и свой кино дебют. Тя играе в една от масовите сцени в историческия филм „Воевода”. Нейният баща Тодор също участва в няколко епизода.  По време на снимките на филма Венета прекарва незабравима седмица в Жеравна.  Да влиза в кожата на персонажи от миналото никак не е необичайно за нея, тъй като от малка участва във възстановките на комитет „Родолюбие“ и сдружение „Хайдути“.