Психолог и специален педагог от Испания присъстваха на откриването на новия кабинет в ОУ „Кочо Честеменски”

Вики и Ема от подготвителна група в училището участваха в рязането на лентата.

Приказна стая, оборудвана с всичко необходимо за деца с обучителни трудности, отвори врати днес в ОУ „Кочо Честеменски”. Въпреки че училището има само шестима ученици на ресурсно подпомагане, решило да обзаведе специално за тях стая, където да се чувстват уютно и да работят допълнително, за да отстранят пропуските. Цветни тапети с любими герои от книгите и анимациите, пуфове и шарени табуретки създават подходяща за децата среда, в която да се отпуснат и да се почувстват специално обгрижени. В стаята има обособени кът за почивка, музикални игри и логопедични упражнения.

„Доста често установяваме, че дадено дете има проблем, когато дойде при нас в 1 клас. Дотогава родителите не са констатирали дефицити или просто са ги неглижирали. Преходът от детската градина към класната стая за някои е доста труден и те по-бавно преминават от игрите към училищния режим”, казва логопедът Атанас Каменов и дава пример с дете, което няма никакви интелектуални проблеми, но страда от дисграфия. Това е неврологично заболяване или разстройство на възможността за писане. За да се справи с по-лесно с проблема, в приказната стая има интерактивна дъска в рамка на короната на дърво. Сензорният екран ще помогне на детето да пише домашните, да прави класни и контролни и да ги изпраща на учителя за проверка, дори да рисува.

В новия кабинет ще се прилага и музикотерапия, затова той разполага със синтезатор, тарамбука, дайре и маракас. Сандъче с приложни игри и пластилин също ще помага на специалистите в работата им с проблемните деца. Стандартното за логопедичните кабинети огледало присъства и тук. За родителите също ще бъде осигурен достъп до стаята за консултации в определен ден и час. Във фоайето пред приказната стая сима балони с хелий, на които са окачени корици от любими детски книжки като “Макс и Мориц”.

На официалното откриване на стаята, което съвпадна с патронния празник на училището, присъстваха психолог и специален педагог от Испания. Луордес Ферарес и Маргарита Гарсия избрали пловдивското основно училище за едноседмична обмяна на опит по програма „Еразъм плюс”.

Училището кандидатства по проект на Община Пловдив” за модернизация, за да дообзаведе стаята с интерактивен под и 3D принтер.

1 КОМЕНТАР

  1. Имам два въпроса:
    1. На кой етаж е ресурсната стая в училището?
    2. Има ли осигурени ресурсни специалисти за тези шест деца?

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.