Зрелостниците от столичната Втора Английска призовават директори на пловдивски училища да подкрепят кампанията за децата с муковисцидоза

 

Миналогодишната инициатива беше в подкрепа на пеперудените деца.
Миналогодишната инициатива беше в подкрепа на пеперудените деца.

.

Да се присъединят към благотворителната кампания „Панаир на добрината”, като заменят скъпите тоалети в деня на изпращането с бели тениски. Това е призивът на абитуриентите от столичната Втора Английска гимназия към зрелостниците от пловдивските училища. Инициаторите са изпратили писма и до директорите с молба да подкрепят събитието в помощ на децата, болни от муковисцидоза. Целта на кампанията е 12-класниците да дарят спестените от тоалети за изпращането си в училище средства за болните от рядкото генетично заболяване.

„Панаир на добрината“ лобира пред държавните институции за установяване на по-добри медицински практики и грижи за пациентите с това заболяване. Инициативата стартира миналата година в подкрепа на т.нар. пеперудени деца. Тази година организаторите отправят призив към всички гимназии в страната.

 „Панаир на добрината“ е кампания, в която тоалетите в деня на изпращането от училище са заменени с бели тениски, а събраните от това средства са в подкрепа на болните от избрано рядко генетично заболяване. Тази инициатива освен събирането на финансови средства, има за цел да насочи общественото и на отговорните институции внимание към проблемите и нуждите на тези хора и да спомогне за решаване на проблемите в сектора и осигуряването на по-качествен и достоен живот на болните.

Средната продължителност на живота на болните от муковисцидоза у нас е 12-13 години, докато в другите държави те доживяват до над 40 години.