125569066620063

Учителите ще получават по 10 заплати при пенсиониране, реши днес парламентарната комисия по образование при гласуването на второ четене за проектозакона за училищното образование.

“Текстът, който приехме, е, че на учителите вече при пенсиониране ще се плащат десет брутни заплати, което в момента изобщо не фигурираше в закона. Сега тези заплати се регулират в колективния трудов договор и съответно бяха резултат от волята и договорките на отраслов съвет. Сега вече този текст се записа в закон и го приехме единодушно – не по-малко от десет, като разбира се, даваме възможност в следващите години, ако има възможност, тези заплати да бъдат и повече”, обясни председателят на комисията Милена Дамянова

Освен това депутатите приеха да има допълнителното финансиране на училищата и детските градини в зависимост от оценката от външните оценявания. “Предвиждаме тези детски градини и училища, които имат добри образователни резултати, да могат да получават средства, които заедно с педагогическия съвет да решат за какво да изразходват. Тези детски градини и училища, които имат лоша оценка или недобри резултати при инспектирането, също ще получават средства, тоест те няма да бъдат ощетени, но тези средства ще бъдат целеви за преодоляване на дефицитите, които са констатирани”, обясни Дамянова.

Депутатите приеха още в законопроекта да се запише, че освен учениците, и родителите трябва да уважават учителите, като Дамянова обясни, че текстът има препоръчителен характер.

От АБВ поискаха да се въведе мандатност за директорите, но предложението не бе прието.

Според депутатите от ГЕРБ училищните директори трябва да минават на атестации и ако резултатите са лоши, да се прекратяват трудовите им отношени

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.